Observationer av cyanobakterier ökar – "Tidigare än vanligt"

Cyanobakterier har observerats vid kusten, speciellt i Finska viken och Skärgårdshavet.– Cyanobakterierna är tidigare än vanligt, säger Laura Hoikkala, sakkunnig på Finlands miljöcentral.

– Cyanobakterierna är tidigare än vanligt, säger Laura Hoikkala, sakkunnig på Finlands miljöcentral. Arkivbild. Foto: Ari Sundberg/SPT
08.07.2021 14:03 UPPDATERAD 08.07.2021 19:59
Det varma och lugna vädret har gynnat tillväxten av cyanobakterier, som också kallas blågröna alger. Cyanobakterier har observerats vid kusten, speciellt i Finska viken och Skärgårdshavet.
Ovanligt rikliga algblomningar har observerats vid Bottenvikens kust. Den senaste veckan har det också noterats fler cyanobakterier i sjöar än veckan innan.
Kring Houtskär, Korpo, Nagu och söder om Kimitoön finns cyanobakterier i ytskiktet.
Vid kusten har cyanobakterierna observerats via satellit. Cyanobakterierna har ofta setts i skyddade vikar.
Observationer av cyanobakterier på Östersjökusten har ökat betydligt sedan förra veckan, och antalet är nu aningen högre än genomsnittet.
De här observationerna genomfördes som en del av uppföljningen av miljöns tillstånd i samarbete med Närings-, trafik- och miljöcentralerna, kommunernas miljö- och hälsomyndigheter och Finlands miljöcentral. Rapportering sker varje år.
– Det är inte så kraftiga blomningar ännu, men värmeböljan har gjort att cyanobakterierna är tidigare än vanligt, säger Laura Hoikkala, forskare på Finlans miljöcentral.
Framför allt små barn och sällskapsdjur bör hållas borta från vatten som innehåller cyanobakterier. Man ska heller inte använda vattnet för att vattna med eller tvätta sig i.
Kommunernas hälsoskyddsmyndigheter följer upp situationen på badstränderna.

ANDRA LÄSER