Föräldraförstånd

Det kommer säkert inte att dröja länge förrän sårade ungdomar börjar väcka åtal mot anhöriga som har kränkt deras integritet på nätet.

”Delar du bilder på dina barn på Facebook? Polisen varnar: ’Överväg noga’”.
Så löd rubriken på en artikel som publicerades på en finsk familjetidnings sajt för en tid sedan. Det lät lovande, men tyvärr var artikeln ett lite rörigt hopkok, där det mest graverande skälet till att man ska låta bli att publicera bilder på barn i sociala medier var att en kinesisk webbutik hade använt bilder från Facebook för att marknadsföra barnkläder.
Låt mig säga så här: av allt ont som kan hända ett barn är detta kanske det minst onda, att det någonstans, i ett ganska oskyldigt sammanhang, flimrar förbi ett namnlöst foto på familjens ögonsten. Det finns andra, större risker.
Att föräldrar behöver varnas är dock helt klart. Enligt en enkät som den brittiska organisationen Parent Zone låtit göra lägger föräldrar i medeltal upp 1 000 bilder på sina förstfödda under deras första fem levnadsår!
Det allra värsta scenariot är förstås att obetänksamma föräldrar ger ifrån sig alltför mycket information. Tänk dig att du lägger upp en trevlig bild med texten ”Här går jag och lilla Krusmynta till musikskolan, precis som vi gör varje torsdag”. Om dina integritetsinställningar inte är så strikta som de borde vara vet illasinnade människor nu inte bara var du och barnet bor, vilken väg ni går till musikskolan och vilken tid, utan också vad Krusmynta heter i förnamn och att hon gillar musik, vilket är nog så nyttig information för den som vill locka till sig ett barn ... Risken för att något sådant ska ske är förstås liten, men den kan vara värd att tänka på.
Sedan finns det den alldeles reella risken att föräldrar kränker barnens integritet utan att tänka på det. Bland de där tusen söta bilderna finns helt säkert foton som barnet senare kommer att uppleva som enbart pinsamma, och som till och med kan vara skadliga för dem. En bild på lilla Krusmynta sittande på pottan kanske är urgullig nu, men om den råkar ploppa upp igen om några år, då flickebarnet har börjat i skolan, kan den vara upptakten till en otrevlig mobbningskampanj.
I Frankrike har polisen nyligen gått ut och varnat föräldrar för att vara för generösa med barnbilder i sociala medier. Inte bara för att de kan utgöra en säkerhetsrisk, utan också för att det enligt fransk lag är förbjudet att publicera bilder på personer utan deras medgivande. Straffet är upp till 45 000 euro i böter eller ett års fängelse. Det kommer säkert inte att dröja länge förrän sårade ungdomar börjar väcka åtal mot anhöriga som har kränkt deras integritet på nätet.
Vi som är födda fF (före Facebook) har kanske en skolåda med några bleknade barndomsbilder, eller något fotoalbum som står och samlar damm längst ner i bokhyllan. Risken för att fel personer ska råka se dem är minimal. Men dagens barn kan finnas på tusentals foton som i värsta fall kan sökas, hittas och ses av ett oändligt antal människor, också i framtiden. Dagens gulliga bild kan vara morgondagens mardröm, för den avporträtterade.
ANDRA LÄSER