Nu pratar FPA:s dialogrobot också svenska – får tummen upp av användare

Folkpensionsanstalten (FPA) satsar på artificiell intelligens för att kunna betjäna kunderna dygnet runt. Nu har föräldraförmånerna fått sin svensktalande robot.

En så kallad botviskare har lärt botten att skilja mellan olika dialekter och förstå hur människor talar.
På torsdagsmorgonen lanserade FPA sin svenskspråkiga dialogrobot. Det nya systemet ska kunna svara på den unga generationens krav på att få svar på sina frågor digitalt och vilken tid som helst på dygnet.
Sedan starten klockan åtta på morgonen har tio personer provat på den nya servicen, som alltså i praktiken är en chatt som fungerar med artificiell intelligens. De flesta kunderna har gett roboten ett gott betyg i form av tummen upp.
– Chattbottens första dag har startat riktigt bra, säger Riikka Lindroos-Järvitalo som ansvarar för utvecklingen av chattbottarna vid FPA.
Än så länge finns botten till bara för frågor om barnfamiljeförmåner, men ska småningom utvecklas att omfatta också andra kategorier på FPA:s sidor. Näst i tur står utkomststöd och kundbetjäning som småningom får egna chattfunktioner först på finska, sedan på svenska.

Viktigt förstå målgruppen

Med andra ord har arbetet som pågått sedan hösten burit frukt. En så kallad botviskare har lärt roboten att skilja mellan olika dialekter och att förstå hur människor talar.
Enligt Riikka Lindroos-Järvitalo var det från första början klart att ingen automatisk översättning skulle användas, utan att en riktig människa skulle lära systemet prata svenska. En anställd har jobbat med botten två dagar i veckan. Erfarenheterna av det finskspråkiga systemet gav en viss fingertoppskänsla för vilka frågor folk ställer.
Men också de regionala olikheterna i Svenskfinland har satts under lupp – folk frågar olika saker beroende på var i Svenskfinland de bor, visade det sig.
– Det har varit viktigt att ta målgruppen i beaktande och förstå hur den talar och tänker.
ANDRA LÄSER