Företag återvänder till kontorslokalerna – forskare uppmuntrar distansarbete

Avstånd, desinfektionsmedel och vecka-vecka-system är några av säkerhetsåtgärderna företag använder sig av när de återvänder till kontorslokalerna efter flera veckor av distansarbete.

Inomhusluften i allmänna utrymmen kan lätt bli kontaminerad.
28.05.2020 18:01 UPPDATERAD 28.05.2020 19:17
Öppna kontorslandskap där personerna tillbringar en hel arbetsdag i varandras närhet utgör en större smittorisk än när man till exempel handlar i en matbutik, framkommer det i en undersökning som publicerades i onsdags. Bakom forskningen står forskare från Aalto-universitetet, Helsingfors universitet, Meteorologiska institutet och Teknologiska forskningscentralen VTT.
Undersökningen visar att risken för att smittas med coronaviruset ökar ju längre man vistas i en lokal och ju närmare man befinner sig andra personer. De droppar som lämnar luftvägarna när man pratar, hostar och nyser torkar till partiklar som kan bära med sig smittämnen som till exempel coronavirus. Forskarna uppmuntrar därför fortsättningsvis distansarbete.
Trots det funderar flera företag på hur man kan återvända till kontoren på ett säkert sätt. På företaget Almaco i S:t Karins planerar man att gradvis ta tillbaka personalen till kontoret.
– 70 till 80 procent av personalen har jobbat på distans under coronakrisen. Nu planerar vi ett vecka-vecka-system där hälften av personalen är på kontoret och hälften jobbar på distans, säger vd Björn Stenwall.
Almaco är ett industriföretag som specialiserar sig på hytter och restaurangkök för passagerarfartyg.
– Vi har strikta riktlinjer för hur man ska sköta sin hygien och kantinen kommer att fortsätta vara stängd. Vi kommer att bilda projektgrupper, och de som behöver jobba tillsammans får sitta i samma rum men med säkerhetsavstånd. Högst sex personer kan vistas i samma mötesrum för att trygga säkerhetsavståndet.

Desinficeringsmedel och visir

Delägare Anna Bertills på kommunikationsbyrån Bertills & Jung i Vasa berättar att de flesta anställda nu har återvänt till arbetsplatsen.
– Vi är ju ganska få och har en stor och luftig lokal. Vi har också många desinficeringsmöjligheter. Men vi har beredskap att snabbt svänga om till distansarbete igen om situationen kräver det. De flesta av våra kundmöten har varit digitala och våra föreläsningar har flyttat till nätet.
De simuleringar som forskarna gjorde i sin undersökning visade att partiklarna svävade länge i luften också i till exempel affärslokaler.
På Kungsbokhandeln i Ekenäs fortsätter det mesta ändå såsom det gjort hittills under coronakrisen.
– Personalen har visir, handskar och tillgång till munskydd. Vi är också färre personer i arbete för tillfället. Det går bra att hålla tillräckligt stort avstånd, vi har en stor yta på två våningar och det är sällan fler är fem personer per våning. Också kunderna är måna om att hålla avstånd, säger ägare Pia Stenroos.

ANDRA LÄSER