Vargjakt norska centerns profilfråga

Norska Senterpartiets ledare Trygve Slagsvold Vedum sneglar avundsjukt mot Finland där Centern är statsministerparti. Partiet kan ändå fördubbla sitt stöd jämfört med förra valet – även om konkurrenterna menar att han mest säger nej.

Glad nej-sägare. Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum filmas av ungdomsförbundet för en video som uppmanar alla att rösta. På valdagen hoppas han på fint väder så han kan tröska de fyrtio hektar vete som han odlar, en och en halv timme från Stortingsbyggnaden.
11.09.2017 05:17 UPPDATERAD 11.09.2017 17:58
OSLO – Det finska Centerpartiet har varit ett definierande parti i finsk politik en lång tid. Kanske vi har tagit det första steget på vägen dit, säger Trygve Slagsvold Vedum.
Från att ha fått 5,5 procent av rösterna i det förra Stortingsvalet visar flera mätningar nu på ett stöd på omkring 10 procent för hans Senterparti.
Orsaken är, enligt honom, att partiet motsätter sig den centralisering som regeringen gått in för. Det handlar om polis, domstolar och utbildning som slås ihop till större enheter.
– Vi tror att det är klokt att ha den servicen nära folk i hela landet.
Kommunsammanslagningar planeras också – Norge har 426 kommuner vilket kan jämföras med Finlands 311 – och också dem är Senterpartiet kritiskt till.
– Vi vill att det ska vara frivillighet i grunden och att det är fel att tvinga ihop kommuner som inte önskar det.
Men Trygve Slagsvold Vedum är också känd för annat, inte minst sitt smittande skratt.
Ändå får han ofta höra att han är en nej-sägare, eftersom profilfrågorna ofta är ett motstånd. Populist kallas han också av en del motståndare.
– Vi är en väldigt stark kontrast till regeringen men det är ju för att vi vill något annat. Vi menar att vi är för att ha polis nära där folk bor, ha lokala sjukhus, bygga bredband i hela Norge.

Vill inte ha norsk varg

En förhållandevis liten fråga som har vuxit sig stor i Norge är jakt på varg. I landet finns omkring sextio vargar och tvisten handlar om hur många som ska skjutas. Miljöministern stoppade ett tidigare beslut om att 47 vargar skulle kunnas avlivas. Det är Slagsvold Vedum kritisk till.
– Senterpartiet är av åsikten att vi inte ska ha ett eget bestånd i Norge, men vi kommer att ha varg eftersom vi ligger där vi ligger geografiskt. Men i först hand vill vi ha större möjligheter för jakt.

Har diskussionen om vargjakten gynnat er eftersom det har blivit en profilfråga?

– Ja, men det kommer nerifrån. Vi har haft vår linje över tid.
– Vargfrågan har blivit en symbol för något mer, respekten för det lokala.
En upplevd konflikt mellan stad och landsbygd är något Senterpartiet har odlat i valrörelsen.
Partiet har en konservativ profil men lutar mer åt vänster än höger på grund av sin skattepolitik, och ingår därför i blocket med Arbeiderpartiet. Går det vägen kan Trygve Slagsvold Vedum alltså bli minister.

ANDRA LÄSER