Placeringsässet Christian Backholm gick mot sin instinkt: "Det var mitt bästa placeringsbeslut"

Under Christian Backholms tid som placeringsdirektör har Stiftelsen för Åbo Akademi nästan fördubblat värdet på placeringsportföljen. År 2022 väntas bli en riktig berg-och-dalbana på börsen, då gäller det att tänka defensivt.

Stiftelsen för Åbo Akademi investerar endast i hållbara bolag. Portföljen har det näst högsta hållbarhetsbetyget, enligt tre olika ratinginstitut. – Jag tycker att vi som allmännyttig stiftelse är skyldiga att agera ansvarsfullt. Vi har fått vår skattefrihet, därför är vi skyldiga samhället att tänka ansvarsfullt.
25.01.2022 13:50 UPPDATERAD 25.01.2022 14:17
När coronapandemin fick ekonomin på fall i mars 2020 såg Christian Backholm sitt livs största chans som portföljförvaltare. Dag för dag genomled han blodröda dagar på börsen. Med en placeringsportfölj på nästan 650 miljoner var varje vaken timme outhärdlig. Stiftelsen för Åbo Akademi höll på att förlora åtskilliga miljoner euro.
I ett sådant läge skulle nog de flesta darra på manschetten. Det gjorde många andra portföljförvaltare. De höll andan, väntade ut läget. Men inte Stiftelsen för Åbo Akademi. Backholm visste att det gäller att gå tvärt emot sin instinkt. Mitt i kaoset var ett ypperligt köpläge. Så stiftelsen köpte aktier som aldrig förr.
– Vi hade fortfarande ganska mycket ränteplaceringar i portföljen vid det här tillfället. Det var meningen att vi årligen skulle skifta om allokeringen fram till 2025. Nu fick vi en orsak att göra skiftet snabbare än planerat. Jag är glad att styrelsen litade på vår strategi.

ANDRA LÄSER