Det här behöver du veta om klimatmötet i Egypten – tre frågor att hålla ögonen på

Världens sammantagna politiska vilja att avstyra livshotande klimatförändringar prövas under de två närmaste veckorna. HBL förklarar vad vi kan vänta oss av FN:s klimatmöte i Sharm el-Sheik, och varför.

Demonstranter i stora delar av världen, som här i London, kräver en snabb avveckling av de fossila bränslena, bland annat för att sätta press på FN:s klimatmöte i Egypten. Förväntningarna inför mötet som börjar på söndag är ändå anspråkslösa. Egyptens auktoritära regim tillåter inte heller protester från civilsamhället.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
05.11.2022 05:02 UPPDATERAD 05.11.2022 14:37
Under pågående krig, energikris, inflation och pandemi har klimatfrågan tappat synlighet. Klimatförändringarna har däremot inte tappat fart. Tvärtom ligger utsläppen på rekordnivå, vilket kräver kraftigare och snabbare åtgärder.
Den tid och utsläppsbudget som återstår för att undvika ett klimat som inte är gynnsamt för människor är därför knappare än förut. Det är priset för att vi har gjort för lite, för länge.
Därför är insatserna högre än någonsin när FN:s klimatkonvention samlar världens länder till toppmöte i Sharm el-Sheik i Egypten med start på söndag. Förväntningarna är ändå måttfulla. Om två veckor vet vi mer, men på förhand finns två starka skäl att inte räkna med något genombrott, och ett skäl till optimism.

ANDRA LÄSER