Amerikansk delstat kan förbjuda samtal om mens i skolor

Ett lagförslag i Florida kan göra det förbjudet att samtala om mens i de yngre årskurserna i grundskolor. Enligt förslaget ska ämnet inte få tas upp förrän barnen är runt 11–12 år gamla.

Den republikanske ledamoten Stan McClain står bakom förslaget. Arkivbild.
20.03.2023 07:39
Om lagförslaget går igenom innebär det att samtal om mänsklig sexualitet, sexuellt överförbara sjukdomar och relaterade ämnen begränsas till årskurserna 6–12.
61-åriga republikanen Stan McClain – som står bakom förslaget – bekräftar att även samtal om menscykeln begränsas till dessa årskurser, när han får frågan om flickor som får sin mens i tidigare årskurser skulle begränsas från att prata om det.
– Det skulle det, svarar han.
Förslaget går emot medicinska rådgivares uppmaningar, som rekommenderar att man pratar med barn om puberteten och kroppens förändringar innan dessa förändringar sker, skriver USA Today.
De flesta får mens någon gång i 11–14-årsåldern men den kan också börja tidigare. Det är inte helt ovanligt att flickor får mens när de är 9 år gamla.
Enligt McClain är avsikten med förslaget att skapa enhetlighet i Floridas sexualundervisning och ge fler möjligheter för föräldrar att invända mot böcker eller annat material som de tycker är olämpligt för yngre barn.
Lagförslaget är ett av flera som väntas skrivas under av Floridas guvernör Ron DeSantis under hans pågående arbeta för att förändra delstatens utbildningssystem.
Florida har tidigare förbjudit skolor att undervisa om homosexualitet och könsidentitet.

ANDRA LÄSER