Hans Hägglund, professor vid Uppsala universitet, har sedan några år tillbaka haft titeln som "bastudoktor" och är styrelsemedlem i Svenska bastuakademien.
– Kroppen vill ha en konstant temperatur. När du sätter dig i bastun svettas du, hjärtat slår snabbare och du andas snabbare, för att kyla ned kroppen. Hormonsystemet och nervsystemet sätter i gång. Samma princip händer när vi tränar, säger Hägglund.
Det är alltså möjligt att passivt öva upp sin kondition och stärka hjärtat genom att basta.
I Sverige ordineras redan fysisk aktivitet som till exempel dans och yoga av läkare som en förebyggande åtgärd vid hjärt- och kärlsjukdom, cancer och andra sjukdomar.
– Rent generellt vet vi att levnadsvanor spelar roll för hälsan och att fysisk aktivitet kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 80-90 procent, säger Hägglund.
Förebygger hjärt- och kärlsjukdom
Enligt en finsk studie från år 2015 kan bastubadande sänka blodtrycket, reducera risken för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke med upp till 50 procent, förutsatt att man bastar mer än fyra gånger i veckan. Studien baserar sig på medelålders mäns bastuvanor under 20 år.
– Det finns en del studier som också visar att styrketräning kombinerat med värmebehandling har en positiv inverkan på musklerna. De grupperna ser ut att bli starkare, säger Hägglund.
I Finland finns det cirka 3 miljoner bastur, och bastubad står på Unescos lista över immateriella världsarv sedan 2020.
Att bada bastu ökar blodcirkulationen, precis som en rask promenad, och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Den svenska läkaren Hans Hägglund vill därför ordinera bastande på recept i kombination med övrig behandling.
Enligt Hägglund görs inga basturäkningar i Sverige, vilket gör det svårt att uppskatta antalet bastur i landet. Men tillgång finns, framför allt på de flesta gym, i simhallar, i en del bostadsföreningar och även i privata hem, precis som i Finland.
Växande bastuintresse i Sverige
Intresset för bastubadande växer i Sverige, vilket Hägglund exemplifierar med alltfler byggen av kallbadhus, Harvias försäljning och den populära kallbadhusveckan i Helsingborg.
Bastubad har de senaste åren blivit mer populärt även hos yngre personer. Det finns bastur i de flesta gym och simhallar i Sverige.
Hägglund berättar att svenskarna är ett tränande folk och att han själv försöker basta cirka fem dagar i veckan på sitt gym på Mariatorget i Stockholm.
Vid bastulabbet på Sunderby sjukhus i Sverige vill Hägglund ta fram ett gemensamt studieprotokoll för att mäta vad det är som bidrar till att hjärtat blir starkare i kombination med bastubad.
– Vi vill ta reda på hur varmt det ska vara, vilken fuktighetsgrad, hur många gånger i veckan man behöver basta och erbjuda andra forskare att ta del av det här protokollet, säger Hägglund.
Bastu som hobby
Att bastu skulle skrivas ut på recept i Finland som enskilt förebyggande metod är inte särskilt sannolikt.
– Jag har svårt att se att bastande skulle kunna skrivas ut på recept som enda form av behandling. Däremot finns det definitivt individuella hälsoeffekter på bastubad som borde tas i beaktande, säger Janne Koskenniemi, vd för Finska bastusällskapet.
Däremot skulle bastandet kunna vara en obligatorisk hobby, funderar han.
– Bastande piggar upp både knopp och kropp. Särskilt nu är bastun en av få platser för att varva ned. Medan svetten lackar, rinner oron ofta av från våra axlar. Jag rekommenderar bastande som vana och inte minst som hobby.
Hans Hägglund
ANDRA LÄSER
Klimat
Europas floder sinar och transporter lamslås – kan bli den värsta torkan på 500 år
14.08.2022 20:28
Skärgård
Över trettio ättlingar samsas om den söderblomska sommarön – "bästa sommarstället i världen"
14.08.2022 10:42
Kriget i Ukraina
Ny oro över Zaporizjzja – "risken för en katastrof ökar för varje dag"
14.08.2022 21:11
Fordon och drivmedel
När bensinen kostar fjuttiga 2 euro litern känner vi falsk trygghet
14.08.2022 10:30
