Tim Sparv medger att han blundade för problemen med VM i Qatar

Om drygt ett år ska VM i fotboll avgöras i den qatariska öknen mitt i den nordeuropeiska vintern. Danmark lär vara med, Sverige ligger bra till och också Finland finns med i racet om en biljett. Något som skulle vara en dröm som går i uppfyllelse för landslagskaptenen Tim Sparv. En dröm som fått en besk bismak under de senaste åren.

Arbetsförhållandena i Qatar är förskräckliga och 6 500 gästarbetare har dött på byggena.
Tim Sparv har gjort sig känd som en frispråkig och vältalig idrottare. Han har tagit ställning mot rasism och talat för ökad jämställdhet. Han medger att han vaknade upp alldeles för sent då det gäller det blodbesudlade mästerskapet i Qatar.
– F-n. Vi vaknade för sent. Jag vaknade för sent, skriver Sparv i The Players Tribune.
I åratal har berättelser, hemska sådana, sipprat ut om vilka förhållanden som råder på de qatariska skrytbyggena för VM 2022. Hypermoderna och lyxiga arenor ska byggas, arenor som kommer att stå tomma efter VM. Och det är givetvis inte emiratets medborgare som bygger, det gör billig arbetskraft från i synnerhet Asien.
Arbetskraft som vallas runt under mer eller mindre slavliknande förhållanden. Hygienen är usel, passen konfiskeras, några rättigheter har arbetarna knappt. Lönen är låg och dagarna obarmhärtigt långa. Och säkerheten på och utanför byggena är så undermålig att tusentals gästarbetare tvingats betala med sina liv för ett VM som aldrig borde arrangeras i Qatar.
Enligt The Guardian har 6 500 gästarbetare tvingats sätta livet till.
Arenor som ingen behöver efter VM byggs i Qatar.
– De senaste två och ett halvt åren har jag befunnit mig på en personlig upptäcktsresa för att få veta så mycket som möjligt om det som hänt i Qatar, skriver Sparv.
För Sparv kom ögonöppnaren 2019 då han åkte ner till Qatar för ett par mer eller mindre meningslösa vinterlandskamper.
Lagkompisen Riku Riski tackade nej med hänvisning till människorättsläget i landet och till hur gästarbetarna behandlas.
– Jag var förvånad men har alltid ansett Riku vara en bra typ. Jag frågade mig själv vad det är jag missar. Riku såg den stora bilden, jag oroade mig mer för avstånd mellan vårt försvar och anfall. Det känns helt galet då jag tänker på det nu.
– Riku var den som fick upp ögonen på mig.
Efter vinterturnén 2019 har landslaget inte åkt till Qatar men några planer på att bojkotta ett eventuellt VM finns inte i dagens läge från Bollförbundets sida.
Finland är alltjämt väldigt långt ifrån VM men inledningen i kvalet är mer än lovande.
– Då jag skriver denna artikel slås jag gång på gång av tanken att vi borde ha reagerat kraftfullt för fem år sedan och inte väntat så länge som vi gjorde.
– Men än är det inte för sent att vakna upp och göra sin röst hörd. Jag har talat med arbetare som tvingas jobba i Qatar och jag vet att de uppskattar varje gest och aktion som kan göra deras vardag lättare att uthärda.
– En kvinna jag talade med berättade en hjärtskärande historia. Hon berättade om 16 timmars arbetsdagar utan ledigheter. Om någon klagade kom polisen och tog arbetsgivarens parti, skriver Sparv.
De qatariska myndigheterna har struntat i att utreda dödsfallen på byggena och inte heller betalat ut några ersättningar till offrens familjer. Fattiga familjer från Sri Lanka, Bangladesh, Nepal, Indien och Pakistan.
Familjen som skickat i väg en son i hopp om ett lite bättre liv för både honom och familjen och som sedan via någon mellanhand fått veta att sonen dött på byggställningarna på grund av att ett stenrikt emirat inte bryr sig om säkerhetsföreskrifter.
Tim Sparv är besviken på sig själv.
– Vi får inte tystna utan måste påtala dessa missförhållanden. Jag är bara en tämligen okänd spelare från Finland men om också de stora namnen skulle öppna munnen i större utsträckning skulle det bidra till lite drägligare förhållanden för dessa arbetare. Tro mig, det är de värda, skriver Sparv.
Tystnaden har inte varit total men tyst har det varit. Väldigt långt beroende på att de qatariska oljepengarna finns överallt i den europeiska fotbollen i dag. Bit inte handen som föder dig liksom.
Det tänkesättet har kostat 6 500 liv. Och kommer att kosta ännu fler innan arenorna inför ett befängt VM står redo.
– Jag är säker på att de qatariska myndigheterna noga följer vad som skrivs om dem. Och de påverkas, därför måste vi fortsätta påtala problemen.
– Jag vaknade för sent men det är inte för sent att göra en skillnad, skriver Sparv.
Tim Sparv är besviken på sig själv.
ANDRA LÄSER