Här är årets tio luciakandidater — ”Njut av upplevelsen, för den är unik” hälsar Finlands lucia 2015

Kommer hon från Björneborg eller Raseborg, från öriket eller från huvudstaden? Valet är ditt, nu är de tio kandidaterna till hedersuppdraget Finlands lucia 2022 utsedda. De representerar olika delar av Svenskfinland, från Pedersöre i norr till Pargas i sydväst.

Vem ska bära luciakronan i december? Nu är luciakandidaterna för 2022 utsedda, själva luciaomröstningen startar i slutet av oktober.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
19.10.2022 13:29
Nu är den officiell, listan med årets tio luciakandidater:
Ida Ekberg, Björneborg
Wilma Grönqvist, Raseborg
Jenny Karlsson, Pargas
Moa Larsson, Mariehamn
Sofia Lax, Grankulla
Jenina Nyström, Helsingfors
Maja Pettersson, Pedersöre
Eva-Li Teir, Helsingfors
Karin Westerlund, Raseborg
Tilde Öhman, Jomala
Urvalet har gjorts av luciajuryn, som i år bestod av en tidigare lucia, Sonja Lehto, samt journalisterna Janne Grönroos och Gunilla Celvin. Hur de resonerade inför uppgiften kan du läsa här:
Innan hon själv blev en av de tio hade Grankullaflickan Sonja Lehto redan skaffat sig en diger erfarenhet av att vara lucia, hon hade uppträtt otaliga gånger både hemma och hos släktingar.
— Hos oss turades vi om med att vara lucia, vi var tre systrar och en bror. Varje år ordnade vi ett traditionellt luciatåg och lussade både hemma i Grankulla och hos en del släktingar, berättar Sonja Lehto.
När hon sedan valdes till Finlands lucia 2015 förändrades uppdragets karaktär radikalt. Hon minns sitt år som lucia med värme, och kanske viss nostalgi.
Till årets tio pinfärska kandidater har den forna lucian några goda råd:
— Njut! Att vara luciakandidat är en unik upplevelse, det är inte många som har möjlighet att vara med om en liknande kampanj. Men man behöver inte heller ta själva kampanjen för allvarligt, redan det att man ställer upp och blir kandidat är tillräckligt. Man behöver inte hela tiden vara aktiv på sociala medier, påminner Sonja Lehto.
En annan, mera praktiskt sak som hon tycker att alla kandidater borde haka på är möjligheten att delta i luciakören. Nästa insjungning hålls nästa vecka, den 24 oktober.
— När jag var Finands lucia hade jag otroligt stort stöd av luciakören. Det var ju tillsammans med flickorna i kören som vi gjorde alla uppträdanden. Det var med dem som jag delade upplevelsen och de som bidrog till att jag fick så fina minnen från hela luciaturnén. Att vara med i luciakören är nästan som att vara lucia, säger Sonja Lehto.

Rösta i november

Presentationen av luciakandidaterna är startskottet för årets luciakampanj. Om en vecka samlas kandidaterna till De tios dag i Helsingfors, då ska de fotograferas, intervjuas och förberedas för uppdraget. Samtidigt sker också kampanjstarten, då kandidaterna får sina nummer och börjar lägga upp sin strategi för att samla röster.
Luciakandidaterna presenteras i tur och ordning i HBL med start måndagen den 31 oktober. Det är möjligt att rösta på sin luciakandidat fram till den 23 november. Finlands lucia är också en välgörenhetskampanj, där Folkhälsan samlar in pengar. Luciainsamlingen pågår ända till den 31 januari 2023.

ANDRA LÄSER