Analys: Från frälsare till fumlare – DeSantis kampanjstart blev ett fiasko

Kampanjstarten på Twitter blev ett fiasko, detta efter en vår fylld av misstag. Ron DeSantis är försvagad, men trots det, Trumps överlägset farligaste utmanare.

Ron DeSantis meddelade sin kandidatur natten till torsdag finsk tid. Bilden är från ett kampanjtillfälle i november.
25.05.2023 06:56 UPPDATERAD 25.05.2023 16:53
Efter att ha snubblat sig igenom en vår fylld av självförvållade misstag, behövde Floridas guvernör, Ron DeSantis, en klockren start på sin presidentvalskampanj. Det fick han inte.
I stället för att ta den trygga vägen och hålla ett tv-tal, ville han ge de traditionella medierna en knäpp på näsan, och sparka i gång sin kampanj på Twitter, tillsammans med bolagets notoriskt oberäkneliga ägare Elon Musk.
Twitter har för högern blivit en symbol för den yttrandefrihet de anser att vänstern tagit ifrån dem.
600 000 personer loggade in på den virtuella samlingsplatsen med den följden att allting kraschade. DeSantis tvingades skjuta upp sin kampanjdeklaration med en halv timme. När allting äntligen fungerade, hade två tredjedelar av publiken försvunnit.
– Råkar man ut för tekniska missöden är det ett tecken på att man vågat sig ut på obruten mark, sade en av arrangörerna i ett försök att vända det pinsamma till någonting beundransvärt.
Men skadan var skedd och rivalerna tackade. Joe Bidens pressfolk skickade genast ut en länk till en sida där man kunde donera pengar till presidentens kampanj. ”Den här länken fungerar”, heter det i det ironiska meddelandet.
Donald Trumps team konstaterade att ”DeSantis misslyckade kampanjstart är ännu ett exempel på att han inte är redo att vara president.”
Systemet kraschade när Ron DeSantis (t.h.) skulle tillkännage sin kandidatur på Twitter på onsdagen tillsammans med Elon Musk.

Den katastrofala starten skulle ha varit olycklig i alla omständigheter. Men den var extra ovälkommen för DeSantis som tappat terräng under de senaste månaderna. Efter mellanårsvalet i november var många republikaner beredda att förklara Trump politiskt död och DeSantis era som ny partihövding inledd.
Han blev omvald med god marginal i Florida, i ett val där republikanerna nationellt gick sämre än förväntat. DeSantis utökade också det republikanska stödet bland väljare som oftast valt demokrater, medan Donald Trump var de besvikna republikanernas spottkopp.
DeSantis sågs som mannen som kan leverera som Trump, men utan kaos. DeSantis, tänkte man, kunde locka såväl MAGA-folket som förortskvinnorna. När medvinden var som starkast flåsade DeSantis varm luft i Trumps nacke.

Men i dag, efter en rad politiska misstag, är konstellationen en helt annan.
För några månader sen kallade DeSantis kriget i Ukraina för en ”gränsdispyt”. Det föll inte i god jord hos det republikanska etablissemanget.
Efter det drev han sitt politiska krig mot Disney för långt och skämtade om att han skulle bygga ett nytt fängelse bredvid Disney World. Förortsfamiljerna med resplaner till nöjesparken var knappast imponerade.
Hans hårda ståndpunkter i abort- och transfrågor och krig mot det han ser som wokeismen i skolor går hem hos många, men kanske inte hos tillräckligt många.
Till råga på allt ledde åtalet mot Trump till att partiet samlade sina led bakom den förra presidenten. Nu ligger DeSantis nästan trettio procentenheter efter Trump.

Men kampen är inte
över på långt när. Det är långt kvar till de första primärvalen i februari nästa år. Vad som helst kan hända. Den här gången är den klichén mer sann än någonsin.
Trump har redan åtalats för ett brott. Rättegången ska börja i mars nästa år, mitt under kampanjen, och nya åtal kan bli aktuella inom kort.
Specialåklagaren Jack Smiths utredning om kongressattackerna och hanteringen av de hemligstämplade dokumenten sägs vara på sluttampen och i Georgia finslipar den lokala åklagarmyndigheten sin utredning.
Det kan hända att allt detta rinner av Trump som vatten på en gås. Men det kan också hända att han blir dömd till fängelse, eller att de juridiska problemen till sist äter upp hans politiska kapital.
I det läget är DeSantis med största sannolikhet den som tar över manteln. I dag är guvernören försvagad, men trots det, Trumps överlägset farligaste utmanare.

ANDRA LÄSER