Lochte tillbaka efter avstängningarna: "Jag är inte samma person som för tre år sedan"

Simmaren och OS-guldmedaljören Ryan Lochte är tillbaka i basängen efter över ett års dopningsavstängning. I Palo Alto, Kalifornien, var amerikanen fyra sekunder efter sitt egna världsrekord på 200 meter medley. Nu siktar Lochte på OS i Tokyo nästa sommar.

Ryan Lochte. Arkivbild.
01.08.2019 10:37 UPPDATERAD 01.08.2019 11:02
Tolv OS-medaljer, tre världsrekord, två före detta världsrekord.
Ryan Lochtes karriär var länge en framgångssaga, tills den förstördes av dopningskandaler och alkoholproblem.
Nu verkar den 34-årige amerikanen vara på väg tillbaka till den yttersta simeliten efter ett drygt års frånvaro på grund av dopningsavstängning.
På amerikanska mästerskapen simmade Lochte 200 meter medley på 1.57 – fyra sekunder långsammare än sitt eget världsrekord och nu är siktet inställt på de olympiska spelen nästa sommar.
– Jag vill åka till OS 2020, mitt femte, och förhoppningsvis nå prispallen där, säger Lochte efter nattens tävling.

"Förståeligt"

Men det är inte säkert att alla uppskattar simmarens comeback efter flera skandaler de senaste tre åren.
– Det är förståeligt, särskilt efter den berg-och-dalbana jag varit på. Men just nu försöker jag inte bevisa något för någon, säger han.
– Jag gör det här för min familj. Allt jag gör i bassängen och utanför bassängen är för min familj.

"Inte samma person"

Det började med en tio månader lång avstängning efter en uppdiktad rånhistoria under en blöt kväll i Rio-OS 2016. Förra året stängdes Lochte av igen.
Den här gången i 14 månader efter att ha genomgått en så kallad infusion, det vill säga för att ha tillfört kroppen vätska intravenöst. Något amerikanen blev påkommen med när han lade upp en bild på sociala medier och hävdade att det var vitaminer.
Lochte har genomgått rehabilitering för sitt alkoholmissbruk och menar att sonen Caiden (född 2017) och den nyfödda dottern Liv har gett honom en annan syn på livet.
– Jag är definitivt inte samma person som jag var för tre år sedan. Jag har haft många upp- och nedgångar, men jag är bara här för att tävla och har mitt mål för 2020 klart, säger han.

ANDRA LÄSER