Erdogan backar från utspel: "De kommer att vara mer försiktiga nu"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan backar om att tio ambassadörer, däribland Finlands, är icke önskvärda. Även Erdogans helomvändning, liksom hans första beslut, verkar dåligt kommunicerad till de tio länderna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
TT-AFP
26.10.2021 09:07
I ett utspel på måndagen säger Erdogan att de utländska sändebuden har gjort ett gemensamt uttalande där de backar från tidigare "förtal mot vårt land", rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Enligt mediebolaget CNN Türk gjordes uttalandet efter ett regeringssammanträde på måndagen.
Erdogan tror också att de utpekade ambassadörerna har påverkats av det turkiska hotet om att förklara dem "persona non grata", icke önskvärda i landet.
– De kommer att vara mer försiktiga från och med nu, sade han enligt AFP.
Bakgrunden till Turkiets ilska är de utpekade ländernas krav om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.

"En skugga"

Ambassadörerna har skrivit ett gemensamt uttalande där man sade att fängslandet "kastar en skugga" över Turkiet. Man stödjer sig mot Europadomstolens dom från 2019 och Europarådets upprepade uppmaningar om att Kavala ska friges.
Bakom uttalandet stod ambassadörerna från Finland, Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, USA, Kanada och Nya Zeeland.
I lördags kom så Erdogans reaktion:
– Jag har beordrat vår utrikesminister att förklara dessa tio ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt, sade han i ett offentligt framträdande.
Att beteckna en ambassadör som "persona non grata", icke önskvärd, är det första steget i den diplomatiska processen för att utvisa ambassadörer.
Dessa tio ambassadörer har agerat på ett olämpligt vis och behöver förstå hur Turkiet fungerar, sade Erdogan då.
Från flera andra länder – bland andra Finland, Norge och Danmark – kom mer eller mindre förvånade kommentarer om att man söker information från regeringen i Ankara om vad det är som gäller.

Fortsatt undran

Även sedan Erdogan bytt fot i frågan tycks det råda en viss undran inom de tio ländernas regeringskanslier.
USA:s utrikesministerium valde att markera att man inte backat från det grundläggande kravet om en fungerande rättsstat.
– Vi kommer att fortsätta att verka för att rättsstatens principer följs och att de mänskliga rättigheterna efterlevs, sade det amerikanska utrikesministeriets talesperson Ned Price efter Erdogans besked.
– Den bästa vägen framåt är genom samarbete i frågor där vi har gemensamma intressen med Turkiet, och sådana finns det många av, sade Price.

ANDRA LÄSER