Kommentar: Dennis, handbollen och det stora pizzakriget i Åbo

Dennis Rafkin ledde sitt handbollslag som han ledde sitt pizzaimperium – med beslutsamhet och passion. Då han nu överväger att rädda sitt pizzavarumärke kanske han kunde göra det i kombination med att återuppliva HC Dennis.

Dennis Rafkin (i mitten på nedersta raden) var en föregångare också inom handbollen i Finland då han ur intet skapade HC Dennis som vann tre FM-guld i början av 2000-talet. Bilden är från säsongen 1998–99 under lagets första säsong i FM-serien.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
09.11.2022 17:01
Ett telefonsamtal en varm sommarkväll för 27 år sedan blev min första kontakt med familjen Rafkin. Namnet Dennis var sedan tidigare bekant, jag hade precis som de flesta andra som bodde i Åbo besökt pizzerian på Slottsgatan.
Dennis Rafkin är främst känd som pizzakejsaren i Åbo. Han var mannen som skapade den första pizzerian där kunden med gott samvete kunde tala om en högklassig matupplevelse. I en tid då pizzan fortfarande var en något exotisk och ofta rätt märklig smaklig upplevelse gav Dennis pizzan en gourmetstämpel som kom att känneteckna restaurangen på Slottsgatan i Åbo.
20 år efter att han förändrade pizzeriorna i Åbo och Finland tog han sig an idrotten. Rafkin, som tidigare samarbetat med hockey-TPS och med Trojans i amerikansk fotboll, ville sätta sin prägel på idrotten på allvar. Lösningen blev att starta ett eget handbollslag.

ANDRA LÄSER