Myndigheter håller hårt om monopolet – därför debatteras den privata alkoholimporten

Ska finländare få beställa hem alkohol från utlandet på nätet? En kvistig långkörarfråga har fått EU-kommissionen att kräva svar av finska myndigheter. Bakom händelsekedjan står en privatperson i Helsingfors som fick upp ögonen för konflikten mellan det finska alkoholmonopolet och EU:s inre marknad.

Vad säger lagen om distansförsäljning av alkohol? Inget – men i många fall klassas handeln som detaljhandel i Finland, vilket är olagligt.
16.02.2021 07:00 UPPDATERAD 16.02.2021 12:30
För Rikhard Sjöberg handlar det inte om ämnet – alkoholinköp från utlandet – utan principen. Det skulle lika gärna kunnat handla om torkad fisk, säger han då HBL ringer upp.
Sjöberg ogillar att själv stå i fokus och vill hellre att sakfrågan lyfts fram, men har ändå blivit en av de mest synliga drivande krafterna i frågan.
– Jag har inget egentligt mål med min granskning, jag gör det mest för att det är intressant. Min ursprungliga tanke var att testa offentlighetsprincipen, men att jag gjorde det just på alkoholfrågan är mest en slump, säger Helsingforsbon, som inte arbetar med alkoholfrågor själv.

ANDRA LÄSER