Många sportlovsresor är slutsålda – här är de populäraste platserna

Sol och bad under söderns sol, snö och skidåkning i finska Lappland eller stadssemester i Stockholm? Intresset för sportlovsresor börjar närma sig samma nivå som före pandemin. Finländarna har flitigt bokat kryssningar till Stockholm, solresor till Kanarieöarna och skidresor till norr.

Skidorter i norra Finland är populära sportlovsmål under vecka 8 då skolever i Södra Finland är lediga. Flygen till Ivalo, Kittilä och Rovaniemi har sålt bättre i år än under de senaste vintrarna, som var präglade av pandemi och restriktioner. Solresor till både Thailand och Kanarieöarna har sålt bra inför sportlovet.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
15.02.2023 05:01 UPPDATERAD 15.02.2023 06:44
Efter flera magra år med pandemi och reserestriktioner har resebranschen nu återhämtat sig. Inför sportlovet är finländarnas intresse för utlandsresor stort igen, både flygbolag och rederier har fyllt sina bokningskalendrar med resenärer inför vecka 8, som är sportlovsvecka i Södra Finland.
— Sportlovet har väckt stort intresse, det börjar vara på samma nivå som år 2019. De populäraste hyttkategorierna, som rymligare familjehytter på Gabriella, börjar vara fullbokade på avgångarna i början av sportlovet, säger PR-chefen Christa Grönlund på Viking Line.
De stora rederiernas färjor från Helsingfors till Stockholm är så gott som fullbokade inför sportlovet, det finns endast ströplatser kvar i mindre hytter. Däremot finns det gott om platser på färjorna till Tallinn, för där är kapaciteten större och alternativen fler.
På konkurrenten Tallink-Silja ser det ungefär likadant ut.
— Avgångarna mellan Helsingfors och Stockholm börjar vara fullbokade, speciellt vad gäller dyrare hytter. Nöjer du dig med en fönsterlös C-hytt under bildäck så finns det nog plats på alla avgångar, säger kommunikationschefen Marika Nöjd på Tallink-Silja.
Sportlovsvecka 8 är en klar försäljningstopp under den annars lugna vintersäsongen. Rederiet har inför sportlovet främst sålt kryssningar där resenärerna tillbringar en dag i Stockholm, samt 22-timmarskryssningar utan avstigning från Åbo.
En vintrig promenad längs Skeppsbron i Stockholm står högt på många finländares önskelista inför sportlovet, samt förstås shopping, museibesök och fikapaus på kafé under en kryssningsresa, där resenären hinner uppleva den svenska huvudstaden under drygt sex timmar.
— Också Tallinn är mycket populärt, men dessa resor säljs ofta i sista minuten, så situationen lever. Vi har åtta avgångar per dag från Helsingfors, så dessa fartyg blir sällan slutsålda. Morgonavgångarna är de mest eftertraktade, men om man kan tänka sig avresa på eftermiddagen så kommer man nog till Tallinn varje dag under sportlovet, säger Marika Nöjd.
På Finnair förutspår man att fredagen och lördagen kommer att bli livligare dagar än vanligt vid Helsingfors-Vanda flygplats med många sålda biljetter till avgående flyg, både till solresor söderut och skidresor norrut.

Samma destinationer som förr

Även avlägsna destinationer och långa flygresor lockar finländare inför sportlovet. Kommunikationschefen Heidi Lemmetyinen på Finnair är nöjd med försäljningen av flygresor inför de närmaste veckorna.
— Det har varit stor efterfrågan på flygbiljetter och det kommer att vara rusning på Helsingfors-Vanda flygplats på fredag och lördag, som är de livligaste avresedagarna. Jag rekommenderar att resenärerna kommer i god tid till flygplatsen, och att de har uppgett ett fungerande mobiltelefonnummer i samband med bokningen, för om det uppstår förseningar så ringer vi alla berörda, säger Heidi Lemmetyinen.
De populäraste flygdestinationerna under sportlovet bjuder inte på några överraskningar. Inför vecka 8 har Finnair sålt mest resor till:
1) Thailand
2) Kanarieöarna
3) Finska Lappland — Ivalo, Kittilä och Rovaniemi
4) Malaga på spanska Solkusten
5) Stadsresor i Europa, populärast är London, därefter följer Stockholm, Köpenhamn, Berlin och München.
— Bland stadsresor till Europa är London den absoluta favoritstaden. Hur länge folk stannar på destinationen är svårt att säga, för många kunder köper tur- och returbiljetterna skilt. En snabbkoll bland resenärer till London visar att familjer ofta stannar i fyra fem dagar, säger Heidi Lemmetyinen.
Skidorter i norra Finland är populära under sportlovet och Finnair har sålt bra med flygresor till Kittilä, Ivalo och Rovaniemi. Den som vill ta med egna skidor exempelvis till Levi bör boka plats för extra bagage på flyget i föräg.
De resenärer som är på väg till skidorter med flyg och planerar att ta med egna skidor bör komma ihåg att boka plats för extra bagage.
— Flygplanen på våra rutter till norra Finland är ganska små och bagageutrymmet är begränsat. För att försäkra sig om att påsen med skidor får plats på flyget bör man boka och betala skidtransporten i förväg på flygbolagets webbsida. Det vore en tråkig start på skidresan om man först på flygplatsen kommer att tänka på skidorna och att de inte längre får plats på planet, påminner Heidi Lemmetyinen.
Den hotande strejken inom Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT, som skulle drabba hamnar och logistikcentraler, påverkar enligt Viking Line inte färjetrafik på något sätt. Inte heller Finnair kommer att ställa in eller ändra några flygavgångar på grund av strejken.

ANDRA LÄSER