Kolumn: När protester bara är positioneringar

I vår del av världen är vi aningslöst vana vid att det inte ska kosta oss något att protestera. Vi inbillar oss också att ord i sig är en handling även om vi inte ställer oss bakom dem desto vidare, skriver Merete Mazzarella apropå de haltande regnbågsprotesterna i Qatar.

Den engelska fotbollsspelaren Harry Kane med ett regnbågsarmband vid en landskamp 2020. Vid VM i Qatar blev det däremot inga regnbågar runt armen trots att det var avsikten.
27.01.2023 06:35
Fotbollsfesten i Qatar är förbi men nu sitter jag kvar med en fråga: hur många kommer ihåg regnbågsprotesten – den tilltänkta, den som det pratades så mycket om? Den som inte blev av?
Före VM-spelen hade det ständigt varit tal om missförhållandena i värdlandet, om gästarbetarnas eländiga förhållanden men framförallt om att HBTQI-kärlek var förbjuden och straffades med fängelse. Redan i september hade sju lag – England, Wales, Nederländerna, Belgien, Danmark, Tyskland och Schweiz – förberett FIFA på att deras lagkaptener hade för avsikt att bära bindlar med regnbågsmotiv. 
När de fick beskedet att det var förbjudet lät de trotsigt förstå att de tänkte framhärda, men bara några timmar innan England skulle ut på plan vek de sig, för då meddelade FIFA att de skulle straffas sportsligt, eventuellt med gult kort. 

ANDRA LÄSER