Gröna cityskrällar färgar ordförandeval

Att De gröna blev största parti i Jyväskylä är ett perfekt facit för röstmagneten Touko Aalto – om han ställer upp i partiets ordförandeval. Emma Kari, Maria Ohisalo och Krista Mikkonen gjorde också väl ifrån sig.

Maria Ohisalo valdes till vice ordförande på De grönas partikongress i Uleåborg för knappt två år sedan. I kommunalvalet fick hon tionde flest röster i Helsingfors, och fjärde flest inom sitt parti.
10.04.2017 14:52 UPPDATERAD 10.04.2017 16:04
Än så länge är vice ordförande Maria Ohisalo den enda som tillkännagivit att hon siktar på att ta över som ordförande för De gröna när Ville Niinistö i juni lämnar tronen efter sex år.
– I kommunalvalet växte vi till oss i hela landet. Den nya ordföranden måste röra på sig och träffa partifolk som jobbat hårt även om de kanske inte kom in. Jag kunde vara en ordförande som träffar folk på fältet eftersom jag inte sitter i riksdagen, säger Maria Ohisalo.
Hon gjorde ett prima valresultat och blev invald som fjärde på De grönas lista i Helsingfors med 4 405 röster. Före henne kom bland andra riksdagsledamoten Emma Kari (5 865 röster). Kari har inte sagt om hon ställer upp, men hon betecknas som förhandsfavorit om hon gör det.
Tvåspråkiga Maria Ohisalo hoppas att det är flera som vill konkurrera om ordförandeklubban.
– Jag önskar en livlig debatt om var De gröna ska stå om tio år eller så, inte bara den närmaste framtiden, säger hon.
Andra potentiella ordförandekandidater är riksdagsledamöterna Touko Aalto och Krista Mikkonen. De gröna hade aldrig varit största parti i en enda kommun, men med Aalto som röstkung blev partiet etta i Jyväskylä. Krista Mikkonen blev röstdrottning i Joensuu.

ANDRA LÄSER