Ny Newcastle-ägare: Såklart vill vi ha pokaler

På torsdagen blev det klart – Newcastle United köps av ett konsortium lett av en saudisk investeringsfond.– Såklart vill vi ha pokaler, det är vad alla nya ägare vill, säger Amanda Staveley, en de nya delägarna.

Newcastle United vädrar morgonluft.
Amanda Staveley, vd för ett av de nya ägarbolagen, har stora förhoppningar om framtiden för den engelska klubben. Men hon medger att det kan komma att ta tid att nå dit.
– Senast Newcastle vann något var väl FA-cupen 1955 och vi måste gå tillbaka till perioden 1904–1910 för att hitta fotbollsframgångar på den nivån, säger hon till BBC.
– För pokaler krävs investeringar, tid, tålamod och lagarbete, fortsätter hon.

Överenskommelse 2020

"Premier League, Newcastle United Football Club och St James' Holding Limited har i dag löst tvisten om övertagandet av klubben av konsortiet PIF, PCP Capital Partners och RB Sports & Media", sade Premier League i ett uttalande på torsdagen.
Saudiska PIF står för 80 procent av ägandet, de andra två för 10 procent var.
– Vi kom hit för nästan fyra år sedan och blev upp över öronen förälskade i klubben och i fansen. Det har tagit oss lång tid att komma hit men nu är vi här, säger Staveley, som är vd för PCP Capital Partners.
En överenskommelse ska ha varit klar redan i april 2020, men föll på målsnöret kring oklarheter kring vem som egentligen skulle kontrollera klubben.
Bland annat människorättsorganisationen Amnesty har kritiserat affären då den saudiske kronprisen Mohammed bin Salman är ordförande i PIF. Han har av den amerikanska underrättelsebyrån, CIA, pekats ut som ansvarig för mordet på den saudiske, regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i turkiska Istanbul 2018.

"Bindande försäkran"

Premier League säger nu att man har fått en "juridiskt bindande försäkran" om att fotbollsklubben framgent inte kommer att styras av den saudiarabiska regeringen.
– Absolut inte, svarar Amanda Staveley på frågan om Saudiarabiens regering kommer att ha något att säga till om.
– Vår samarbetspartner är inte den saudiska staten utan PIF.
Newcastle har ägts av Mike Ashley sedan 2007 och klubben har under hans ägarskap åkt ur och tagit sig tillbaka till Premier League två gånger. Bortsett från en femteplats säsongen 2011/12 har man mestadels befunnit sig på den nedre halvan av tabellen i högsta serien.

ANDRA LÄSER