Skadad Emmi Peltonen missar VM – Jenni Saarinen får chansen

Jenni Saarinen representerar Finland i konståknings-VM i Stockholm i slutet av mars då Emmi Peltonen tvingats lämna återbud på grund av skada.

Emmi Peltonen tvingas stå över VM på grund av skada.
Finländska konståkningsförbundet tog på måndag ut laget till VM i Stockholm 22–28 mars. På tisdag avgör internationella konståkningsförbundet om tävlingarna kan genomföras eller inte under rådande coronaviruspandemi.
Största delen av nationsplatserna till OS i Peking 2022 står på spel i VM.
Då konståkningsförbundet presenterade det blåvita laget till VM lyste ett namn med sin frånvaro.
20-åriga finländska statistikettan Emmi Peltonen tvingas stå över VM i Sverige på grund av skada. Peltonen har representerat Finland i VM både 2017 och 2019.
Hennes bästa placeringar i världsmästerskapen är 28:e. I OS 2018 slutade hon på 20:e plats och i EM har hon som bäst varit femma. Peltonen har dessutom tre FM-guld på meritlistan men nu tvingas hon följa med mästerskapet från hemmaplan.
"Det grämer mig oerhört mycket att inte kunna delta i VM. Jag hade väldigt gärna tävlat men jag har inte hunnit återhämta mig från min fotskada så att jag skulle vara i hundraprocentig form i VM", säger Peltonen i förbundets pressmeddelande.
I Peltonens frånvaro får Jenni Saarinen i stället chansen att visa upp sitt kunnande i VM. Tävlingen i Stockholm blir 21-åriga Saarinens VM-debut. Saarinen gjorde mästerskapsdebut i EM säsongen 2019-20 och slutade på 33:e plats. I junior-VM har hon slutat 13:e två gånger.
På herrsidan blir det som väntat Valtter Virtanen som representerar Finland. Juulia Turkkila och Matthias Versluis försvarar de blåvita färgerna i isdansen. Det är andra gången Turkkila och Versluis deltar i VM medan Virtanen är med för fjärde gången.

ANDRA LÄSER