Lars Vilks konstverk Nimis illa skadat i brand

En stor del av den omstridde svenske konstnärens Lars Vilks verk Nimis har brunnit ned. – Våld mot konstverk gynnar alltid konstverket, jag får väl luta mig mot det, säger han till Dagens Nyheter.

Lars Vilks har byggt Nimis etappvis i ett naturreservat i Skåne. Några av tornen är till och med tjugofem meter höga. Både konstverket och konstnären är kontroversiella. Vilks lever under dödshot sedan han tecknat Muhammed som rondellhund.
STOCKHOLM Larmet om att Nimis brinner kom på torsdagskvällen. Räddningstjänsten uppger till nyhetsbyrån TT att en fjärdedel av träkonstruktionen har förstörts.
Konstverket ligger svårtillgängligt vid stranden i Kullaberg i Skåne. Lars Vilks har byggt det stegvis av fallvirke och drivved under 1980–1992. Enligt TT är det det enda större konstverket av typen "land art" i Sverige.
Både konstverket och konstnären är omtalade och kontroversiella. Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund publicerades 2007 och sedan dess har han levt under dödshot och utsatts för attentat och mordförsök, bland annat i Köpenhamn 2015 då tre personer inklusive gärningsmannen dog.
Nimis är uppfört utan tillstånd i ett naturreservat och turerna kring det har varit många. Myndigheterna har försökt få bort det och det har också bränts ned tidigare och utsatts för skadegörelse. Men numera gör Skånes turisminstanser reklam för konstverket och det har blivit en attraktion.
Till Dagens Nyheter säger Lars Vilks att branden inte kan handla om självantändning.
– Det krävs mycket bensin för att få tornet att brinna. Det krävs nog flera personer för att klara det. Bara att bära dit bensinen är ett stort jobb.
Varför konstverket har utsatts kan det enligt honom finnas flera orsaker till.
– Det kan vara alltifrån den gamla modellen att det är ett förargelseväckande objekt som folk stör sig på, till det andra efter rondellhundsincidenten, att man vill komma åt mig på det här sättet, säger han till Svenska dagbladet.
Han försöker nu se något positivt med branden och säger till TT att det blir intressant när konstverk angrips.
– Här är det ju hårda tag och en ganska brutal form av konstkritik.
Till Dagens Nyheter säger han att Nimis ska restaureras men att han knappast kan göra det själv. Han bor på hemlig ort under ständigt livvaktsskydd.

ANDRA LÄSER