Tusentals ensamma barn vid USA:s gräns

I juli korsade rekordmånga migranter gränsen mellan Mexiko och USA. Nu ökar antalet ensamkommande barn som sitter i förvar hos den amerikanska gränsbevakningen.

Barn och tonåringar som har tagit sig till Texas via USA:s södra gräns väntar på att slussas vidare till en förläggning i mars i år.

Den 1 augusti satt 2 200 barn i förvar utan sina föräldrar.

Det är dubbelt så många jämfört med en månad tidigare, men klart färre än de 5 700 barns som hölls i förvar vid gränsen i mars, enligt siffror från myndigheterna som nyhetsbyrån Reuters har sammanställt.

En talesperson för den amerikanska gränspolisen säger att det dels handlar om mexikanska barn som snabbt sänds tillbaka till Mexiko, dels om barn från centralamerikanska länder som sedan slussas vidare till federala förläggningar. Tanken är att de därifrån ska kunna sammanföras med sina föräldrar, andra släktingar eller fosterfamiljer. Just nu sitter 14 400 ensamkommande barn i dessa förläggningar.

I genomsnitt spenderar ett ensamkommande barn runt 60 timmar i gränspolisens förvar, enligt en källa – strax under den 72-timmarsgräns som ett domslut slagit fast. Det är dock inte ovanligt att barn hålls kvar längre än 72 timmar. Under tisdagen fanns 877 barn i förvar vid gränsen som hade suttit där längre än så, berättar en annan källa för Reuters.

ANDRA LÄSER