Det här vet vi om Kuopiodådet: Den unga mannen hade Molotovcocktails hemma

Undervisningen vid yrkesinstitutet i Kuopio fick ett förfärligt slut då en manlig elev beväpnad med sabel dök upp i skolan och hade ihjäl en kvinna. Utöver den omkomna kvinnan skadades tio personer i dådet.

Yrkesinstitutet Savon Ammattiopisto delar byggnad med köpcentret Herman ett par kilometer utanför Kuopio centrum.
Läs också: Det senaste om våldsdådet i Kuopio
Vid middagstid på tisdagen bänkade sig eleverna som går studieprogrammet med sikte på grundexamen i affärsverksamhet i sitt klassrum i den lokala yrkesskolan, Savon Ammattiopisto. Skolan delar byggnad med köpcentret Herman ett par kilometer utanför Kuopio centrum.
En manlig studerande vid skolan uppenbarar sig beväpnad med en sabel och eldvapen. Enligt polisen förefaller det som om den misstänkte inte använder skjutvapnet i attacken, utan endast sabeln.
Köpcentret Herman ligger fyra kilometer söder om Kuopio centrum.

Inget gammalt straffregister

Den 25-årige mannen är finskfödd medborgare. Han står nu misstänkt för mord och flera våldsbrott. Mannen har inget straffregister sedan tidigare. Polisen utreder om sabelmannen hade licens för det eldvapen han bar med sig i skolan.
Polisen är ännu i det här skedet förtegen om motivet och hade på tisdagskvällen inte hört den misstänkte eftersom han opererades och därefter vårdades på intensiven. Polisen stoppade mannen genom att avfyra skott mot honom. En polis skadades i samband med gripandet.
Efter att larmet gick, tog det åtta minuter för polisen att ta sig till brottsplatsen och gripa den misstänkte. Eftersom polisen använde sitt tjänstevapen kommer en förundersökning att inledas av åklagare.

Skypo utreder mannens förflutna

På tisdag eftermiddag gjorde polisen en husrannsakan hemma i mannens studentbostad i stadsdelen Särkiniemi och beslagtog hans datorer. Vid presskonferensen på eftermiddagen kunde polisen inte uttala sig om mannen eventuellt hade lämnat efter sig något manifest. Polisen kommer att be Skyddspolisen om handräckning för att utreda den misstänktes bakgrund.

Beskrivs som nörd och enstöring

En kvinnlig kurskamrat beskriver i Iltalehti mannen som en "fiffig nörd" och enstöring. Tidningen Keskisuomalainen rapporterar att den omkomna kvinnan ska ha varit gärningsmannens huvudsakliga offer.

Grannar såg honom bära avlång låda

Den misstänktes grannar beskriver mannen som en tillbakadragen typ som oftast gick klädd i svart munkjacka och bar på en ryggsäck. Sitt långa blonda hår brukade mannen dölja under huvan, säger två grannar till Ilta-Sanomat. Senast de såg den misstänkte var i måndags. Då fäste de uppmärksamhet vid att han bar på en meterlång kartonglåda som han bar in i sin bostad.
Tumult utbröt i klassen och andra elever försökte hejda sabelmannen genom att kasta stolar mot honom. I samma veva ska han ha skadat en del av sina kurskompisar. Ögonvittnen berättar till Iltalehti också hur läraren skadades av sabelhugg i handen.
Totalt skadades tio personer, inräknat gärningsmannen själv. Två personer skadades allvarligt. I går kväll fick sex av de skadade i sabelattentatet fortfarande sjukhusvård. De skadade är mellan 15 och 48 år och merparten är kvinnor.
Under polisens husrannsakan i den misstänktes studentbostad fann polisen molotovcocktails och Räddningsverket informerade vid presskonferensen att man hade släckt en avsiktligt tänd brand på andra våningen i skolbyggnaden.
– Lyckligtvis är den här sortens dåd exceptionella. Det görs försök, men polisen har varit mycket bra på att stoppa de här dåden. Vi har bra beredskap för att upptäcka fall av det här slaget, kommenterade Seppo Korhonen, biträdande polischef, under presskonferensen.
Studentkorridor i Särkiniemi där den misstänkte gärningsmannen bodde.

CKP: Ofta omsorgsfullt planerat

Centralkriminalpolisen, CKP, har tagit över utredningen och informerar mer på onsdag morgon.
CKP tar inte i det här skedet ställning till bakomliggande orsaker i Kuopiofallet, utan kommenterar på en allmän nivå.
– På ett allmänt plan har man märkt att en gemensam nämnare för dåden inte är plötsliga infall. I bakgrunden finns ofta en längre process, där personens egna personliga problem sticker ut, uppger kriminalinspektör Arto Tuomela vid CKP.
– Ofta planerar personerna dådet länge innan de skrider till verket. Förberedelserna pågår ofta i månader, ibland till och med år, säger Tuomela.
I bakgrunden finns ofta sociala och mentala problem, enligt CKP.

Chock i skolan

I det drabbade yrkesinstitutet hade man svårt att fatta det skedda.
– Chocken är stor och det inträffade är svårt att greppa, säger Heikki Helve, direktör för den samkommun som leder yrkesinstitutet i Kuopio.
I skolans lokaler i köpcentret Herman studerar 600 personer.
Varje höst har yrkesinstitutet i Savolax i Kuopio haft in- och utrymningsövningar. Dessutom har kris- och säkerhetsplaner hållits uppdaterade, enligt Heikki Helve.
– Vi har övat olika scenarier och hoppats att de inte ska behöva testas i praktiken. Tyvärr behövdes de.
Skolan är utlokaliserad till utrymmen i köpcentret eftersom de ordinarie lokalerna har problem med inomhusluften. Det är linjerna för företagsekonomi samt datanomutbildningen som i höstas flyttade till köpcentret.
Skolans lokaler finns i två våningar i en separat del av köpcentret. Undervisningssalarna är specialbyggda för skolan och enligt Helve är säkerheten beaktad på samma sätt som i alla skolor.
– Men i Finland har vi inte för vana att låsa våra skolor.
Helve säger att bestörtningen är stor bland studenter, personal och anhöriga. Onsdagen kommer att inledas med ett gemensamt tillfälle där man går igenom händelserna.
Krisgrupper finns också på plats för att ge stöd.
Det brutala dådet blev fort en världsnyhet. Finlands statsledning med president Sauli Niinistö och statsminister Antti Rinne (SDP) i spetsen fördömde det skedda och framförde sina kondoleanser till den avlidnes anhöriga och sympatier för de skadade.

Våldsdåd i Finland

2017 knivhuggs tio personer i Åbo centrum. Två kvinnor dör av sina skador. Gärningsmannen stoppas då polisen skjuter honom i benet.
2013 hugger en 16-årig elev tre skolkamrater och en vaktmästare på en yrkesskola i Uleåborg. Samtliga skadas allvarligt men överlever.
2009 mördar en man först sin exsambo och skjuter sedan ihjäl fyra av hennes arbetskamrater på ett varuhus i Esbo. Mannen tar därefter sitt eget liv.
2008 skjuts tio personer till döds av en elev, en 22-årig man, på en yrkesskola i Kauhajoki. Han begår efter det självmord.
2007 dödas nio personer vid en attack mot en högstadie- och gymnasieskola i Jokela. De nio skjuts till döds av en 18-årig elev. Gärningsmannen begår självmord.
2002 spränger en 19-årig man sig själv och ytterligare sex personer till döds i köpcentret Myyrmanni i Vanda
Källa: TT

ANDRA LÄSER