Kastades ut från födelsedagsfest, återvände med gevär – man inför rätta för mordförsök i Tusby

Den man som sköt vid en MC-klubb i Tusby i höstas gjorde sig enligt åklagaren skyldig till åtta mordförsök. Han cyklade tio kilometer för att stjäla ett gevär, och körde sedan drogpåverkad i en stulen bil.

Den uppmärksammade skottlossningen skedde i slutet av oktober i Tusby. På måndagen inleddes rättegången.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
30.01.2023 13:34
Lördag kväll och en födelsedagsfest pågår i den lokala MC-klubbens lokaler i Mariefors industriområde i Tusby.
Klockan 06.30 på söndagsmorgonen körs den 33-åriga mannen, en sista gång, ut ur klubbhuset.
Han sätter sig på en cykel och cyklar tio kilometer för att bryta sig in hos en bekant. Från bostaden stjäl han ett hagelgevär och patroner. Dessutom stjäl han en bil, sätter sig vid ratten och kör tillbaka till MC-klubben.
Klockan är 07.59 då han kommer fram och hans fortsatta agerande gör att han åtalas för åtta fall av mordförsök. Rättegången inleddes i Östra Nylands tingsrätt på måndagen och händelsebeskrivningen framgår av åklagarens stämningsansökan.
Enligt åklagaren skjuter mannen nästan direkt mot ytterdörren. Han skjuter sedan ytterligare fem gånger så att patronerna landar inne i lokalen. Dessutom har han sönder ett fönster i dörren och avlossar också ett skott genom det.
Det skottet riktar mannen mot en trappa som leder till övervåningen och mot de åtta personer som enligt åklagaren är målsägande i fallet.
Knappt tio minuter senare får mannen upp dörren och beger sig in i lokalen. Där övermannas han, men hinner avlossa ännu ett skott.
De målsägande försöker enligt stämningsansökan lugna mannen, och när han börjar stiga upp för trapporna kastar de stolar mot honom. En av personerna inne i lokalen slänger sig över mannen så att båda två ramlar ner för trappan.
Den personen slår också mannen med ett tillhygge samt med knytnävarna mot huvudet så att 33-åringen förlorar medvetandet och orsakas smärta och värk.
Åklagaren vill se 33-åringen dömd för åtta mordförsök, ett fall av grov stöld, skjutvapenbrott och rattfylleri. Enligt åklagaren körde mannen bil med bland annat amfetamin i blodet den aktuella morgonen.
Åklagaren yrkar på straffskärpning på grund av mannens tidigare kriminalitet.

Nekar skottlossning inomhus

Enligt det skriftliga svar som försvaret lämnat in till tingsrätten erkänner 33-åringen att han skjutit mot dörren men menar att han riktade geväret enbart mot låset.
Han nekar att han skulle ha skjutit mot personerna inomhus, haft för avsikt att skada dem och därmed att han skulle ha gjort sig skyldig till mordförsök. I stället ska han ha hotat att skjuta mot personernas motorcyklar.
Han medger stöld men inte att den var grov. Angående misstänkt rattfylleri nekar han brott.
Mannen ber dessutom om en tilläggsutredning av patronerna som ingår i polisens förundersökning.

Nödvärn?

Personen som slog 33-åringen står åtalad för misshandel. Han har medgett att han agerat enligt åtalet, men sagt sig handla i självförsvar och för att skydda de andra. Även åklagaren menar att gärningen åtminstone till del uppfyller kriterierna för nödvärn.

ANDRA LÄSER