”De ryska trupperna blir tröttare” – Tuomas Forsberg tror att kriget går in i ett nytt skede

Bara några dagar efter att Ryssland olagligt annekterat ockuperade områden gjorde ukrainska styrkor framsteg och återtog staden Lyman i östra Ukraina. Kan det leda till att Ukraina tar tillbaka alla de ockuperade områdena?

En ukrainsk soldat sitter på ett infanteristridsfordon i Kramatorsk, östra Ukraina, den 2 oktober 2022. – Det är för tidigt att säga om Ryssland kommer att förlora kriget, säger forskaren Tuomas Forsberg.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
04.10.2022 05:00 UPPDATERAD 04.10.2022 09:31
Det tror inte Tuomas Forsberg, direktör för forskarkollegiet vid Helsingfors universitet och professor i internationell politik.
– Visst går kriget sämre än man hade förutsett för Ryssland, men det är för tidigt att säga om Ryssland kommer att förlora kriget helt och hållet. De ockuperar ju en femtedel av Ukraina och dessutom vet man inte hur länge kriget kommer att ta. 
Ukraina uppgav på lördagen att landets styrkor gått in i staden Lyman, som ligger i norra Donetsk. Det är en av de regioner som Ryssland olagligen annekterade i fredags. 
Strax därefter bekräftade Rysslands försvarsministerium att de ryska styrkorna hade lämnat staden.

Hur viktigt är det att Ukraina har återerövrat Lyman?

– Det är en liten stad och en knutpunkt för logistiken. Strategiskt är betydelsen inte jättestor. Det ger snarare en psykologisk stärkande effekt. Dagen efter att Vladimir Putin firade annekteringen av de fyra områdena, så vinner Ukraina på fronten igen. 
Att ukrainarna har återtagit Lyman är enligt Tuomas Forsberg inte någon överraskning i och med offensiven Ukraina inledde i början av september.
– Offensiven har tagit flera veckor. När Ukraina tog tillbaka områden öster om Charkiv så var det en överraskning, då gick allt väldigt snabbt. Även om man kan tala om framgångar nu, så har takten blivit mycket långsammare.

Vad ger de mobiliserade styrkorna för fördel för Ryssland?

– Ryssland behöver fler soldater på fronten och mobiliseringen fyller närmast det ändamålet. Men männen har inte kunnat träna och de har låg stridsmoral. Ryssland har nu valt det gamla sättet att föra krig på. Man litar på kvantitativ styrka snarare än på kvalitativa förmågor, säger Forsberg.
En annan fråga är hur förlusterna av marken påverkar militäranalytiker i Ryssland och om de kan påverka landets militära strategi. 
Tuomas Forsberg ser inte något slut på kriget just nu. Däremot tror han att kriget kan gå in i ett lågintensivt skede när vintern kommer, eftersom trupperna blir tröttare.
– Det är svårt att säga om situationen på fronten skulle kunna stabiliseras så att man skulle kunna tala om en frusen eller lågintensiv konflikt. Då skulle det påminna om kriget som pågått sedan 2014 i de östra delarna av Ukraina. 

ANDRA LÄSER