Chelseas konsumtionsfest bara fortsätter – här är nyförvärven

Den amerikanska miljardären Todd Boehly och hans konsortium tog över fotbollsklubben Chelsea i somras. Och Boehly har inte knusslat med pengarna då laget förstärkts. Däremot är frågan om pris och kvalitet stämt överens då Chelsea gjort sitt yttersta för att vara ännu en storklubb som bryr sig blanka fasen i allt vad Financial Fair Play heter. HBL går igenom spelarna som anlänt sedan Boehly tog över efter oligarken Roman Abramovitj.

Mykhaylo Mudryk är Chelseas senaste jätteköp.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
17.01.2023 06:02
Wesley Fofana. 80 miljoner euro från Leicester
Talangen tvivlar ingen på och det finns potential i den 21-årige franskivorianske mittbacken. Var visserligen bra i Leicester vars defensiv börjat läcka betänkligt efter Fofanas sorti, men 80 miljoner euro?
Ägaren Boehly är som bekant amerikan och han har åtminstone tagit med sig en sak från USA. Nämligen det här med att skriva långa kontrakt i bästa amerikanska proffsidrottsstil. Fofanas kontrakt sträcker sig till 2029. Med en årslön på 13 miljoner euro har Chelsea tänkt lägga ut närmare 180 miljoner euro på honom i transfersumma och lön. Återstår att se om han är värd de pengarna. 
Fofana skadade knäet i oktober och är tillbaka tidigast i februari. 
Mykhaylo Mudryk. 75 miljoner euro från Sjachtar Donetsk
Den gyllene pojken i ukrainsk fotboll för närvarande. Mudryk fanns på alla storklubbars radar, vilket också trissade upp priset som till slut kan landa på 100 miljoner euro. 
Snabb, tvåfotad, målfarlig och teknisk. Mudryk har potential att bli en publikfavorit på Stamford Bridge om han anpassar sig till den nya miljön, kulturen, språket och kravbilden. Imagemässigt ligger värvningen av Mudryk också i tiden med tanke på vad grannlandet Ryssland hållit på med i snart ett år.
Kontraktet löper på hela åtta och ett halvt år. Enorm potential. Men det är skäl att minnas att ukrainska ligan och Premier League inte ens går att jämföra med varandra.
Marc Cucurella. 65 miljoner euro från Brighton
Marcos Alonso stack till Barcelona och Ben Chilwells kropp verkar inte hålla för spel särskilt ofta. Chelsea var piskat att hitta en ny vänsterback och betalade ett ruskigt överpris för spanjoren, som visserligen spelat en hel del för Chelsea men bara imponerat stundtals. Har en tendens att gå bort sig lite ibland. 
Brighton köpte in utmärkta Pervis Estupinan från Villarreal för 18 miljoner euro. Inte svårt att lista ut om det var Chelsea eller Brighton som gjorde en bättre affär.
Cucurella är mångsidig och därför rätt nyttig att ha i truppen.
Raheem Sterling. 57 miljoner euro från Manchester City
Kurvan hade vänt neråt i City och den engelska landslagsmannen var en högprofilsvärvning som föll Boehly i smaken. Gjort några enstaka bra matcher men inte gjort skäl för veckopengen på 360 000 euro i veckan.
Sterling, 28, faller ur matchbilden för ofta och sex mål framåt är för lite.  Trenden fortsätter att peka neråt på klubblagsnivå. Verkar inte riktigt taggad längre. Kontrakt till 2027.
Benoit Badiashile. 38 miljoner euro från Monaco
Den 194 centimeter långa och bollsäkra mittbacken fanns också han på många klubbars önskelista. Chelsea erbjöd bäst kontrakt och skrev på fram till 2030 med den franska landslagsspelaren som kan visa sig bli ett riktigt fynd. 38 miljoner euro är ingen summa alls för en spelare som i bästa fall kan vara en långsiktig lösning på mittbacksposten. 
Elegant och mycket bra i luftrummet. 
Benoit Badiashile.
Kalidou Koulibaly. 38 miljoner euro från Napoli
Den fysiska evighetsmaskinen glänste i många år i Napoli och fick som 31-åring drömflytten som dessutom innebar en tre gånger högre veckolön. Han tjänar nu runt 300 000 euro i veckan.
Inte varit lika dominerande i Chelsea som Napoli och uppträtt lite ojämnt. Högsta nivån enormt hög. Ett hot framåt. Fint driv i steget. Kan bättre än han visat hittills.
Backbjässen Kalidou Koulibaly har inte varit så bra som väntat i Chelsea.
Carney Chukwuemeka. 18 miljoner euro från Aston Villa
19-årigt framtidsnamn som fått rätt knappt med speltid under sin första säsong i västra London. Vissa likheter med Paul Pogba, men med en bättre arbetsmoral i defensiven. Tvåvägsmittfältare med ett fint offensivt tänk. Intressant att följa med om han på sikt kan vika sig en plats i startelvan. Om inte lär han lånas ut eller säljas vidare.
Kontrakt till 2028.
Andrey Santos. 12 miljoner euro från Santos
18-årig central mittfältare som anlände i januari. Känns som en chansning. Men 12 miljoner euro är som bekant växelpengar för Chelsea.
Pierre-Emerick Aubameyang. 12 miljoner euro från Barcelona
En gång i tiden en fruktad anfallare. Numera barlast och en spelare som Graham Potter inte har någon som helst användning för. Gjort ett ligamål. En megaflopp. Dessutom har han rykte om sig att vara en besvärlig person.
David Datro Fofana. 12 miljoner euro från Molde
Ivorianen blev en ekonomisk jackpot för Molde. 20-åringen är explosiv och kan avsluta med båda fötterna. Med potentialen att bjuda på det där lilla extra. Intressant namn men vägen till startelvan kan visa sig vara väldigt lång. 
Joao Felix. Lån från Atletico Madrid för 11 miljoner euro
Hamnat i frysboxen i Diego Simeones Atletico Madrid och så länge argentinaren är manager i Atleti lär Joao Felix vara rökt i den spanska huvudstaden. Kostade i tiderna över 100 miljoner euro, men har i inget skede gjort skäl för den groteska summan. Inledde karriären i Chelsea med att dra på sig ett rött kort.
Joao Felix åkte ut i premiären för Chelsea.
Graham Potter. 26 miljoner euro från Brighton
Manager Potter gjorde ett suveränt jobb i Östersund och Brighton, men har stött på problem i jätteklubben. Verkar ha åldrats minst fem år på några månader. Alla nyförvärv är ändå ett tecken på att klubben backar upp engelsmannen och ger honom lite mer tid än en viss Roman Abramovitj hade gjort.
Graham Potter.

Fotnot: Chelsea ligger på tionde plats i Premier League. 19 poäng bakom ledande Arsenal. Till fjärde plats skiljer tio poäng.

ANDRA LÄSER