Unik dokumentation av lodjur som ger stryk åt varg – se video

Dokumentationen av lodjuret som ger vargen på pälsen är veterligen unik. Däremot är det inget märkvärdigt med att lon klarade sig helskinnad ur sammandrabbningen, säger en expert.

Varg och lodjur. Bildmontage.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
02.02.2023 10:41 UPPDATERAD 02.02.2023 11:24
Gränsbevakningsväsendets helikopter har dokumenterat en sammandrabbning mellan varg och lodjur. Dokumentationen med värmekamera, som lagts ut på sociala medier, är veterligen unik.
På videoupptagningen syns hur ett lodjur går till attack mot en varg, uppenbarligen i syfte att försvara sina fjolårsungar. Lon ger vargen på pälsen, jagar bort den och återvänder till ungarna.
– Så ser det ut. Det går inte riktigt att göra någon annan tolkning, säger Jussi Ristonmaa på Ilveskeskus som har studerat lodjurens beteende i snart 30 år.
Lodjurshonan väger i snitt 16 kilo, medan också en ung varghona väger ungefär dubbelt så mycket. I det här fallet lyckas lon med bestämdhet köra bort vargen innan hon återvänder till sina ungar.
– Hade lodjuren mött en vargflock kunde det ha slutat annorlunda. Jag antar att vargen var ute efter en portion mat, men vi kan inte veta hur pass seriöst den verkligen försökte jaga någondera av lons ungar. Det är inte uteslutet att djuren bara möttes av en slump, säger Ristonmaa.
Eftersom lon undviker områden där det rör sig vargflockar torde det vara ovanligt att arterna drabbar samman. Och då båda arterna är skygga djur är det exceptionellt att ens få se de två arterna mötas. Dokumentationen av en direkt sammandrabbning är veterligen unik.
Jussi Ristonmaa har belägg för ett enda fall då en vargflock ska ha lyckats döda ett lodjur, och en gång har han hört om att en järv ska ha dödat en lo. Kort sagt står lon i normala fall aldrig på de andra stora rovdjurens meny.
– Lon har fördelen mot vargen att den kan klättra upp i ett träd. Vilken vargflock som helst tröttnar på att vänta ut den. Eller så kan den krypa in i ett gryt och försvara sig med klorna.
Så här års rör sig lodjurshonan fortfarande med sina fjolårsungar, men inom kort får ungarna klara sig själva. Lon blir dräktig i februari-mars och föder ungar i maj-juni. Med tanke på det kanske det var lodjursungarnas smala lycka att det sällsamma mötet ägde rum så här års, och inte efter att honan lämnat dem.
– Det är klart att en lodjursunge hade varit mer sårbar vid ett möte med en varg, säger Ristonmaa.

ANDRA LÄSER