Obama: "Han var en instrumentell virtuos"

Funk- och r'n'b-ikonen Prince är död. Flerfaldigt Grammyprisade Prince Rogers Nelson, vilket var hans fullständiga namn, hittades på torsdagen avliden i sitt hem utanför Minneapolis i USA. Han blev 57 år gammal.

Prince under en spelning i Ungern 2011.
– Det är med djup sorg jag bekräftar att den legendariske, ikoniske artisten Prince Rogers Nelson har avlidit i sitt hem i Paisley Park i morse, säger artistens talesperson Yvette Noel-Schure till AFP.

Prince

Prince Rogers Nelson föddes i Minneapolis den 7 juni 1958. Han sägs ha skrivit sin första låt bara sju år gammal och hanterade ett flertal instrument, bland annat gitarr, trummor och piano.
Hans musik kombinerade ofta element från pop, rock, funk, disko, soul och jazz.
Prince skivdebuterade 1978 med albumet "For You" och hade länge en kontroversiell framtoning. Med filmen och skivan Purple Rain (1984) slog han igenom för en internationell publik och ett intensivt turnerande följde.
Bland de album Prince gav ut märks bland andra "Prince" (1979), "Dirty Mind" (1980), "1999" (1982), "Sign o' the Times" (1987), "Lovesexy" (1988), "3121" (2006) och "Plectrumelectrum" (2014)
Prince regisserade spelade också huvudroller i flera filmer, och gjorde filmmusik till bland annat "Batman" från 1989.
Prince gifte sig två gånger; 1996 med körsångerskan Mayte Garcia och 2001 med Manuela Testolini.
Källor: Nationalencyklopedin, AFP, Reuters
Det är fortfarande inte känt vad som orsakade popikonen Princes plötsliga död på torsdagskvällen. Förra fredagen vårdades han på sjukhus i Illinois sedan att hans privatjet gjort en oannonserad landning efter en spelning i Atlanta, och stjärnans tillstånd beskrevs då som influensarelaterat.
Den amerikanska nöjessajten TMZ citerar flera anonyma källor som säger att Prince då även behandlades för en överdos av någon form av opioid, men den uppgiften är inte bekräftad.
En obduktion ska genomföras i dag och en preliminär dödsorsak väntas bli offentlig inom några dagar. De mera detaljerade obduktionsresultaten kommer att dröja några veckor, enligt rättsläkaren i Anoka County.

100 miljoner skivor

Prince slog igenom på 1980-talet med plattor som 1999 (1982), Purple rain (1984) och Sign o' the times från 1987.
Under sin långa karriär har Prince sålt över 100 miljoner skivor, och är därmed en av de artister som sålt flest skivor.
Så här recenserade HBL:s Malin Slotte konserten han gav på Hartwall-arenan 2011:
"Mannen är fantastisk!"
Det var meningen att han skulle ge ut sina memoarer hösten 2017 med titeln The Beautiful Ones
I fjol släppte Prince två studioalbum på den digitala musiktjänsten Tidal: Hitnrun Phase One och Hitnrun Phase Two.
Prince vann en Oscar för musiken till filmen Purple Rain där han också spelade en av huvudrollerna. Han har också tagit emot åtskilliga Grammypriser genom åren.
På 1990-talet ändrade Prince sitt namn till en outtalbar symbol och skrev ordet "slav" på kinden i protest mot sitt kontraktsvillkor med skivbolaget Warner. Några år och många skivor senare kunde han byta skivbolag och började då åter använda sitt riktiga namn.

Obama hyllar Prince

Hela världen sörjer beskedet att världsstjärnan Prince gått bort. Även USA:s president Barack Obama stämmer in i den flod av hyllningar som sköljer över i både sociala medier och i press.
– Vi har förlorat en kreativ ikon. Prince gjorde alltihop. Funk. R'n'b. Rock and roll. Han var en instrumentell virtuos, en briljant bandledare och en elektrifierande artist, säger Obama i ett uttalande från Vita Huset.
Presidenten och hans fru Michelle slår i uttalandet även fast att Prince var en "kreativ ikon" och att få artister influerat populärmusiken så distinkt som han, och att lika få "berört så många människor med sin talang".
ANDRA LÄSER