Skärgården ligger bara ett stenkast söder om Mattby – Harri, Leo och Suvi tar turbåten ut till Esbos friluftsholmar

Motionera, bada, grilla korv eller gå på restaurang – orsakerna till att Esboborna tar turbåten ut i skärgården varierar, men en sak har de alla gemensamt, de längtar ut till havet. Färden till Stora Kalvholmen tar bara fem minuter, men där väntar skärgårdslivet med kalla dopp och varm mat.

Harri Kokkonen med familj ska tillbringa sommardagen ute på Kalvholmen, där sonen Leo planerar att ta säsongens första dopp. Sambon Suvi Kulmala har packat korv, saft och mineralvatten i kylväskan.
Styvmorsviolerna möter besökaren när man stiger av skärgårdsfärjan vid båtbryggan på Stora Kalvholmen. Skärgårdsnaturen med sina klippor och steniga stränder välkomnar stadsmänniskan efter bara fem minuters båtfärd från Nokkala, eller tio från Gäddvik.
En solig vardag i juni är perfekt för den som längtar ut på snabbvisit i skärgården, förbindelsebåtarna från Notudden avgår tidvis ett par gånger i timmen. På lördagar kan båtkön på fastlandet vara lång, men nu åker bara ett tiotal passagerare med avgången strax före lunchdags. En av dem är Esbobon Päivi Nyholm, hon är en trogen stamkund.
– Jag åker ofta ut med turbåten till Stora Kalvholmen, ibland dagligen. Terrängen är lagom ojämn, den passar bra att motionera i. Jag har med mig gångstavar och en vattenflaska. Det är härligt att komma ut i skärgården, luften är alltid så frisk här, och svalare än i Mattby där jag bor, säger Päivi Nyholm.
Päivi Nyholm tar ofta turbåten från Nokkala till Stora Kalvholmen. – Luften är så frisk i skärgården, mycket svalare än i Mattby, säger hon.
Vanligtvis brukar hon gå ett varv runt ön, men nu tänker hon styra stegen mot klipporna mitt på holmen.
– Jag ska se om jag vågar klättra upp i utsiktstornet! Det finns också ett kafé på holmen, efter promenaden brukar jag dricka en kopp kaffe där.
För Päivi Nyholm som är pensionär kostar båtutfärden ingenting, eftersom hon har sportarmbandet +68. Det är en förmån som Esbo stad erbjuder sina äldre stadsbor som har passerat 68-årsstrecket.

Grilla korv och bada

Semesterlediga Harri Kokkonen från Estdalen är däremot på väg mot Stora Kalvholmen för första gången, tillsammans med 9-årige sonen Leo och sambon Suvi Kulmala.
– Vi åker ut för att grilla korv och njuta av sommardagen, det lär finnas en stor och fin grillplats på ön. Få se om grabben och jag vågar ta ett dopp i havet? säger Harri Kokkonen.
– Jag tror att vattnet är just lagom varmt för ett dopp. Jag kan simma en liten bit, försäkrar Leo Kokkonen, som njuter av sin första sjöresa med en skärgårdsfärja.
– Tidigare har vi hyrt motorbåt och besökt Pickala, men nu är det första gången vi bekantar oss med skärgården i Esbo på det här sättet, säger Harri Kokkonen förväntansfullt.
Harri och sonen Leo Kokkonen beger sig ut på nya äventyr och tar skärgårdsfärjan ut till Stora Kalvholmen för att bada och grilla.
På den stora gräsmattan med spelplaner för både beachvolley och fotboll är det full rulle med flera barngrupper på sommarläger, men på sandstranden är det mycket lugnt, endast ett par familjer har slagit sig ner i sanden. Kusinerna Sini och Jon Selin springer omkring i badkläder och letar efter vild gräslök att mumsa på.
– Det är gott, den smakar lite som eld, tycker 6-åriga Jon Selin.
9-åriga Sini Selin räds inte den svala vattentemperaturen i juni utan simmar modigt, medan 6-åriga kusinen Jon nöjer sig med att springa omkring i grundare vatten.
Ett besök ute på Stora Kalvholmen hör till hans sommartraditioner, även om han bor i Lahtis. Tillsammans med sin mamma Inari Selin hälsar de i några dagar på hos mormor Eija Selin som bor i Esbo.
– Vi älskar det här stället och kommer nog hit åtminstone en gång varje sommar. Det påminner mig om barndomens somrar då vi seglade mycket. Nu har vi ingen egen båt längre, men det är lätt att komma hit ut med turbåten, säger Inari Selin.
Hon njuter av solskenet på stranden medan barnen tar ett snabbt dopp i havet.
– Vattnet är fortfarande iskallt, säger hon och ryser när brorsdottern Sini slänger sig i det grunda strandvattnet och simmar några simtag.
Stora Kalvholmens badstrand är familjen Selins sommarparadis, här trivs såväl Eija Selin som dottern Inari Selin och barnbarnen Jon och Sini.
Eija Selin har packat kylväskan full med godsaker, så när familjen blir hungrig dukar hon fram kyckling och sallad på picknickområdet.

Skärgårdsliv och restaurangjobb

Den som inte vill bära med sig tunga matkassar behöver ändå inte gå hungrig på Kalvholmen, för här finns också en restaurang, Gula Villan. Där jobbar Bruno Mustelin som servitör. Han trivs mer än väl med sitt sommarjobb och njuter av livet ut i skärgården.
– Vi brukar börja arbetsdagen med morgonbastu och dopp i havet, det är härligt. Vi är ett bra gäng som jobbar här på restaurangen och flera av oss bor hela veckan här ute, det finns ett bostadshus längre in på gården. På måndagar är restaurangen stängd och vi har ledigt, då åker vi in till stan, men annars trivs jag bra här på holmen och äter gott varje dag, berättar Bruno Mustelin.
Bruno Mustelin är studerande och trivs ypperligt med sommarjobbet som servitör på Stora Kalvholmen i Esbo skärgård, där han bland annat blandar mojitos på Gula Villans uteservering.
Trots stor personalbrist i restaurangbranschen har Gula Villan lyckats rekrytera tillräckligt med folk. Bruno Mustelin berättar de som jobbat längre i branschen brukar ringa in en kompis om det krävs extra personal för enstaka dagar.
– För att vi ska kunna hålla öppet behövs det minst fyra personer, två i köket och två som serverar. Men exempelvis på lördagar, då vi har fullsatt vid alla bord oberoende av väder, behövs det betydligt flera par händer.
Likt alla skärgårdsrestauranger beror antalet matgäster på Gula Villan på hur väderleksrapporterna ser ut. När det utlovas solsken fylls uteserveringen av törstiga och hungriga gäster.
– Folk kommer hit för att äta laxsoppa eller köttbullar, de är våra mest sålda maträtter. Bland drinkarna är mojitos och GT alltid populära. En dryck som våra gäster har frågat efter i sommar är Aperol Spritz, det är en klassisk italiensk drink som innehåller prosecco och soda, ganska bitter till smaken, berättar Bruno Mustelin.

Exotisk skärgård

Största delen av restaurangens gäster kommer med skärgårdsbåten, men det går också att komma med egen båt, det finns en gästbrygga i viken bakom Gula Villan.
En segelbåt med revade segel lägger just till vid den annars ganska tomma bryggan, det är Jeanne med Brunnsparken som hemmahamn. Tre unga män hoppar ur och förtöjer båten.
– Vi kommer från Pentala där vi har övernattat. I går besökte vi också Stora Herrö. Vi är egentligen ute på en kort provseglats, sommarens första, för att se att allt är i skick ombord på båten, säger Olli Dufva.
Joel Rämö hoppar först i land när segelbåten Jeanne med besättning från Helsingfors tar lunchpaus på Stora Kalvholmen i Esbo. Kompisgänget är ute på en kort seglats i hemtrakterna, ett genrep inför sommarens längre seglats.
Han är en av segelbåtens delägare, de är ett gäng unga män från Helsingfors som köpte Jeanne tillsammans under den första coronasommaren, för att utforska de finska farvattnen när resor utomlands inte var möjliga.
– Vi ska nog åka ut på en längre seglats i sommar, men vartåt där bär av beror på vindarna. Nu visade det sig att en vattenbehållare läcker, men det är inget större problem, vi kan nog fixa det för ett par tior, tror skepparen Tuomas.
Trion har annars haft ett par lyckade dagar ute till havs.
– Skärgården här i Esbo är vacker, nästan lite exotisk. Allt fungerar mycket bra i de välskötta gästhamnarna. På Pentala fick vi uppleva äkta seglarstämning då lokala segelföreningen ESF hade sina traditionella onsdagstävlingar med tillhörande middag på Paven, den var mycket trevligt att få uppleva som åskådare, säger Olli Dufva.
Jari Järvi är chef för idrottstjänsterna i Esbo och ansvarar därmed också för stadens båthamnar, skärgårdsöar och skärgårdstrafiken. Han berättar att just Stora Kalvholmen är den populäraste av Esbo stads skärgårdsholmar, som är tolv till antalet.
– Det beror nog delvis på att den ligger så nära Mattby, bara några minuters båtväg från Nokkala, men också för att det är en idealisk utflyktsö för barnfamiljer, där finns fina lekplatser, ett utegym och flera grillplatser där man får ha picknick, säger Jari Järvi.
Däremot är det inte tillåtet att slå upp ett tält på Stora Kalvön, i motsats till flera andra av Esbo stads öar, som Rövargrundet, Stora Herrö och Torra Lövö.
– Tältförbudet finns till av hänsyn till den fasta bosättningen och naturen på Stora Kalvholmen. Det finns ett par privata bostadshus och stugor på ön, samt några föreningshus, men egentligen inga platser som skulle lämpa sig för tältning, säger Järvi.

Museum och segelpaviljong

Längre sydväst i Esboskärgården ligger Pentala, som under de senaste åren har profilerat sig som museiholme. När skärgårdsmuseet, som är en del av Esbo stadsmuseum, öppnade för ett par år sedan ritades också kartorna för skärgårdstrafiken delvis om, så att flera turer numera stannar vid bryggan på Pentala.
Museets närmaste granne är anrika segelpaviljongen Paven, som uppfördes av Esbo segelförening i början av 1900-talet, och den har fungerat både som klubblokal och senare som skärgårdsrestaurang för båtburna gäster. Numera driver Pavens krögare även ett kafé intill skärgårdsmuseet.

Med cykel till skärgården

Nytt för i sommar är cykelrutten för cyklister, det är en egen båttur för passagerare som vill ta med sig cykeln på färden. Det finns plats för tjugo cyklar och lika många cyklister på båten, som avgår två gånger om dagen både från öst och väst.
– Det här är en service som vi har utvecklat på initiativ av idrottschefen Martti Merra. Hans tanke är att man kan stiga ombord på skärgårdsbåten förslagsvis i Otnäs, åka genom hela den vackra ytterskärgården till Sököviken, där man stiger av och sedan cyklar tillbaka längs strandpromenaden, säger Järvi.
Utsiktstornet på Stora Kalvholmen är lite för lågt för att man ska få en bra helhetsbild över skärgården i Esbo, träden i den skogiga terrängen har vuxit sig så höga.
Det går också att hoppa av på en valfri holme för att ha picknick och fortsätta färden med den andra färjan. Eller så nöjer man sig med halva rutten, stiger av i Nokkala och cyklar tillbaka därifrån, tipsar Jari Järvi.
Den här cykelrutten har testats under veckosluten i juni, men från juli kör den också på vardagar. Det går inte att boka plats på båten, utan de tjugo första får plats.
Det är två olika serviceproducenter som trafikerar skärgårdsrutterna i Esbo, Aava Lines och FRS Finland. Det gäller att hålla reda på vilken linje man åker ut med, för returbiljetten gäller bara på samma företags båtar. Biljetten kostar 7 euro för vuxna (tur-retur) och 3,50 för skolbarn, seniorer, studerande och beväringar.

ANDRA LÄSER