Nya Soldiers of Odin-videon kan vara hets mot folkgrupp

Polisen och Riksåklagarämbetet utreder om den nya Soldiers of Odin-videon utgör hets mot folkgrupp. I videon säger sig gruppen ha inlett en jakt på "våldtäktsmän och pedofiler”.

Soldiers of Odin-medlemmar på Trätorget i Åbo den 18 augusti 2018.

Extremgruppen Soldiers of Odins nya video kan utgöra hets mot folkgrupp, enligt kriminalkommissarie Pekka Hätönen som har utvärderat den.

– Men vi måste först vara i kontakt med Riksåklagarämbetet. De har ansvar för utredningen av hetsbrott som sker på internet, säger Hätönen.

Soldiers of Odin publicerade nyligen en uppseendeväckande video på Facebook och Vimeo. I videon konstaterade gruppen att ”jaktsäsongen på våldtäktsmän och pedofiler har börjat”.

I videon, som är textad på engelska och arabiska, hävdar gruppen att den gjort falska profiler i sociala medier, där man utger sig för att vara unga flickor. Med hjälp av profilerna vill gruppen avslöja sådana män som söker sexuell kontakt med unga flickor på webben.

Videon har sedermera försvunnit. På tisdag morgon gick den inte längre att hitta.

Enligt Hätönen har polisen inte gjort något för att radera videon. Den har högst sannolikt raderats av de tjänster där den lagts upp efter att andra användare anmält videon.

Aktivare igen

Om Riksåklagarämbetet anser att det finns skäl att inleda en förundersökning kring videon, så kommer den att gälla de personer som filmat och spridit videon – inte gruppen som helhet.

– Vi strävar efter att diskutera med enskilda personer och utreda vilka deras motiv med videon varit, säger Hätönen.

Enligt honom har gruppen redan varit i kontakt med polisen. Gruppen har skickat ett mejl till polisen där man uttrycker sin önskan att utreda saken.

– Vi kommer säkert att höra dem också.

Soldiers of Odin hade sin storhetstid åren 2015–2016 då gruppen patrullerade i flera finska städer. Efter det har det varit tyst en längre tid.

– Sedan i höstas har de börjat synas igen, både på gatan och på internet, säger Hätönen.

ANDRA LÄSER