Ny massgrav hittad efter befrielsen av Izium

En ny massgrav har hittats i staden Izium, som fram till nyligen ockuperats av Ryssland, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Journalister från AP har besökt platsen och beskriver ett skogsparti med vad som ser ut som hundratals omärkta gravar.

En ukrainsk soldat använder en metaldetektor när han undersöker en massgrav i Izium.
16.09.2022 06:18 UPPDATERAD 16.09.2022 07:51
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i sitt tal på torsdagskvällen att man funnit en massgrav i staden Izium, som återtagits från ryska styrkor.
– Vi vill att världen ska veta vad den ryska ockupationen har orsakat – Butja, Mariupol, nu tyvärr, Izium, sade han i sitt tal.

Oklart antal kroppar

Han ger inga detaljer om antalet döda eller dödsorsaker utan säger bara att mer information väntas under kommande dagar.
– De nödvändiga förfarandena har redan börjat där. Mer information – tydlig, kontrollerbar information – bör finnas tillgänglig i morgon, sade Zelenskyj på torsdagskvällen.
Journalister från nyhetsbyrån AP rapporterar att de besökt platsen i fråga. I ett skogsparti utanför Izium såg de vad som beskrivs som hundratals gravar – en del endast märkta med siffror. I en av gravarna låg 17 ukrainska soldater, enligt en markering ovanför.
Hur många kroppar det rör sig om sammanlagt har dock ännu inte fastställts.
Serhij Bolvinov, som är chefsutredare vid Charkivs regionala polisstyrka, uppger för Sky News att runt 440 kroppar har hittats i närheten av Izium.

Misstänkta krigsförbrytelser

Bolvinov uppger att kropparna ska undersökas som en del av en stor polisinsats, för att samla bevis för misstänkta krigsförbrytelser.
Ryska styrkor lämnade Izium och andra delar av Charkivregionen förra veckan efter en ukrainsk motoffensiv som beskrivits som historisk.
Enligt biträdande inrikesminister Jevhen Jenin har man sedan dess funnit bevis för att ukrainska medborgare och utlänningar behandlats inhumant, bland annat i särskilda "tortyrkammare" som hittats.
– Vi har redan grävt fram kroppar som inte bara bär tecken på en våldsam död, utan även tortyr. Avskurna öron, till exempel. Det här är bara början, säger han i en intervju med ukrainsk radio.

ANDRA LÄSER