Helenius tillbaka i ringen i augusti

Deontay Wilder släckte lyset för Robert Helenius i höstas då han knockade den finska tungviktsboxaren i första ronden i New York. Många trodde att Helenius karriär tog slut där och då. 

Robert Helenius återvänder till boxningsringen i augusti.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
25.05.2023 17:25
Wilder är före detta världsmästare och ett stort namn inom tungviktsboxningen och att förlora mot amerikanen var ingen skam. Efter det har Helenius legat lågt och hållit till hemma på Åland. Men nu står det klart att han återvänder till ringarna då han ställer upp i boxningsgalan i Olofsborg femte augusti.
För motståndet står mer eller mindre totalt okända Mika Mielonen, 41. Mielonen har gjort sex matcher som proffs och vunnit samtliga men motståndarna är okända storheter.
För promotorn för galan i Nyslott, Pasi Pekkonen, är Helenius comeback naturligtvis rena jackpotten. Helenius är ett namn som säljer biljetter, oavsett i vilken form den Borgåbördige jätten dyker upp i.
– Vi har fört diskussioner med Robbe sedan i vintras men bollen har hela tiden legat på hans planhalva och han har själv fått tid att känna sig för om han vill boxas igen. Det vill han, säger Pekkonen till Ilta-Sanomat som var först med nyheten.
Helenius, som vunnit 31 matcher och förlorat fyra under den långa och rätt framgångsrika proffskarriären, säger sig ha tränat hela tiden på Åland efter förlusten mot Wilder.
– Det var rätt mycket styrka i flera månader men nu lägger vi fokus på att få i gång boxningen. Jag ser verkligen fram emot att boxas igen, säger han i arrangörens pressmeddelande.
Helenius karriär har varit lång och varierande. De första åren med jättestallet Sauerland gick som på räls men sen fick han problem med skador och kom på kant med stallet och kunde inte boxas på ett par år på grund av grälet med Sauerland.
Under åren med Sauerland besegrade han bland annat namn som Lamon Brewster, Samuel Peter, Sergiy Liakhovitj, Dereck Chisora och Sherman Williams.
Men då han 2016 föll mot Johann Duhaupas och året därpå mot stora namnet Dillian Whyte var många redo att räkna ut ”The Nordic Nightmare”. Två segrar mot ansedda och högt rankade Adam Kownacki 2020 och 2021 blåste dock liv i karriären på nytt och en seger mot Wilder hade i bästa fall kunnat öppna dörrarna till en VM-titelmatch av något slag.
De dörrarna stängdes för gott i New York i höstas och ingen, förutom Helenius och tränaren Johan Lindström, vet vilka planer tungviktaren har för framtiden.
Är det så att matchen i Olofsborg är ett avsked till hemmapubliken eller anser sig Helenius ännu ha några större matcher i kroppen?

ANDRA LÄSER