ÅA har böjt sig för pöbeln: "Ett kapitalt misslyckande och svek"

Vad har hänt vid Åbo Akademi (ÅA)? Jo, intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi hade ordnat ett evenemang till den 19 november i ÅA:s utrymmen med en visning av "The Red Pill" och paneldebatt. Allt var överenskommet, gäster inbjudna och Yle skulle moderera samt stå för inspelning av debatten. Den 4 november publicerade Åbo Underrättelser ett upprop, lett av projektforskaren Blanka Henriksson, med kravet att ÅA nekar evenemanget tillgång till sina utrymmen. Uppropet skrevs under av 35 personer, anställda och studerande, vid akademin och ÅA beslöt att gå uppropet till mötes kvällen därpå.

Baserat på symtomen kan vi ställa diagnosen “de-platforming”, ett begrepp som spridit sig i Storbritannien och USA under de senaste åren. "De-platforming" betyder att människor som anses hålla icke-rumsrena åsikter inte ges en plattform att yttra dem. Problemet ligger förstås i hur åsikter bedöms vara oacceptabla och vem som bedömer.

Vi anser att uppropet till sitt inre och yttre inte är vad man skulle förvänta sig av en projektforskare. Det saknar all nyans, all självkritik. Henriksson sätter ord i munnen på oss och utger sig för att veta vad vi tycker. Hon tror att vi inte kan diskutera mäns problem utan att förminska kvinnors. Här finns ingen generositet. Ramverket hennes tolkning utgår ifrån nedvärderar evenemanget och deltagarna.

Alexander Bard är tydligen bara ett troll som säger kränkande saker och "The Red Pill" är en propagandafilm, så trots att vi har rätt att yttra våra åsikter är vi inte värda att lyssna på. Detta saknar all nödvändig kontext. Det är även en film av en prisbelönt regissör som började filmandet som hängiven feminist. Att säga att filmen bojkottats världen över, eller att Bard är "kontroversiell" är inte ett argument eftersom detta inte berättar något om hur och vem som bedömer.

Så hur och av vem har mansdagsevenemanget stoppats? Henriksson har, med hjälp av en handfull aktivister och finansiell utpressning från en anonym anställd, manat universitetet att inte hedra en överenskommelse. Det är befängt att Henriksson har mage att yrka på "Institutionskurage"! Det här är att böja sig för pöbeln, raka motsatsen alltså! Även om Bard enbart vore ett troll borde vi inte avfärda allt han säger, snarare lyssna och ta honom med en nypa salt. Även om "The Red Pill" vore en propagandafilm är det värt att utvärdera filmen kritiskt och begrunda dess sanningsvärde. Och då antar vi att allt Henriksson har sagt är sant.

Universitetet beskyddar en ovärderlig mekanism som man nu har offrat för ett förgängligt ögonblick i historien. Ett kapitalt misslyckande och svek! Det är skamligt att ÅA ställer in ett fullt lagligt evenemang till följd av dylika påtryckningar. Låt oss hoppas att sjukan inte sprids.

Jan-Anders Cederberg

Sofia Rappe

Niclas Bergström

studerande vid Åbo Akademi

ANDRA LÄSER