Efter Riikka Purras ultimatum – i dag måste SFP bestämma sig

Ger SFP inte grönt ljus är det slutförhandlat, anser Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra.

Ja eller nej, det ska SFP:s riksdagsgrupp säga till de riktlinjer som tagits fram om den kommande regerings klimatpolitik och invandringspolitik.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
27.05.2023 07:36 UPPDATERAD 27.05.2023 09:52
Efter fyra veckor av regeringsförhandlingar som pågått från tidig morgon till sen kväll meddelade regeringssonderaren Petteri Orpo (Saml) att riktlinjer nu har lagts fram i de två arbetsgrupper som haft det allra svårast att nå gemensamma lösningar. Det gäller arbetsgruppen som förhandlar om invandringsfrågor och arbetsgruppens som förhandlar om klimatfrågor.
Men det var en sanning med modifikation eftersom SFP inte godkänt riktlinjerna. De övriga partierna som deltar i regeringsförhandlingarna; Samlingspartiet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna har gett tummen upp.
Under lördagsförmiddagen sätter sig därför den svenska riksdagsgruppens tio riksdagsledamöter sig ner för att ta ställning till de riktlinjer om invandring och klimat som regeringsförhandlingarna lagt fram.
HBL har ringt runt till SFP-politiker och till politiker i andra partier som ingår i regeringsförhandlingarna. Frågan är uppenbart känslig och alla har avböjt från att kommentera frågan offentligt under fredag kväll.
Var och när mötet hålls ville Henriksson inte avslöja. Anledningen till att mötet hålls på lördag och inte på fredag är att alla riksdagsledamöter inte var i Helsingfors på fredag utan kommer på lördag.

Svenska riksdagsgruppen

Om SFP inte godkänner pappren på lördag är det slutförhandlat i den här konstellationen, slog Sannfinländarnas Riikka Purra på fredagskvällen.
Regeringssonderaren Petteri Orpo var också tydlig med att han verkligen hoppas på att SFP ger tummen upp på lördag och att det är en kritisk dag.
– Om SFP inte godkänner pappren är det läge för en allvarlig funderare, sade Orpo och tillade att han verkligen inte hoppas på det.
Exakt vad det är som skaver öppnar SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson inte upp utan konstaterar att det handlar om en helhet.
– Det här är en fråga som på inget sätt är lätt. Och därför kommer vi att titta väldigt noga på hur vi kommer att ställa oss, sade Henriksson.

Villig att förhandla

På frågan om vad som händer om SFP inte godkänner de riktlinjer som tagits fram svarade Anna-Maja Henriksson kort att partiet är berett att förhandla.
– Finns det ett behov är vi alltid beredda att förhandla vidare.
Har du tips eller tankar om regeringsförhandlingar? Skriv gärna till HBL i formuläret nedan.

ANDRA LÄSER