Prideveckan i Helsingfors ordnas i år igen – men utan parad

Årets Pridevecka består av mindre programpunkter, som i fjol.

Pridefestivalen ordnas i Helsingfors i år igen, men paraden uteblir.
HBL
10.05.2021 20:39 UPPDATERAD 11.05.2021 08:18
Det blir en pridefestival i Helsingfors i sommar, trots att det inte blir någon parad. Evenemanget äger rum under en hel vecka, den 28 juni till den 4 juli, och består av workshops, utflykter, föreläsningar och föreställningar.
Festivalen arrangeras enligt vad arrangörerna kallar en hybridmodell. Med det menas att programmet hålls på plats, i enlighet med rådande restriktioner. Den traditionella paraden och den avslutande konserten sker dock virtuellt.
I år är ett speciellt år, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. Det har gått 50 år sedan homosexualitet avkriminaliserades, 40 år sedan homosexualitet slutade räknas som sjukdom och 30 år sedan människorättsorganisationen Seta i Helsingfors grundades.
Knutpunkten för programmet är Helsingfors stadshus, som döps om till Pride House för evenemanget. Där ordnas olika slags diskussioner, träffar och en fotoutställning under veckan.
"Inte ens i Finland är det en självklarhet att medborgarrättigheterna, människovärdet och rätten till självförverkligande är lika för alla. Pride lyfter fram viktiga teman, erbjuder värdefulla möten och för kamp mot orättvisor. Helsingfors stad deltar med stolthet", säger borgmästare Jan Vapaavuori i pressmeddelandet.
Statsminister Sanna Marin fungerar som Helsinki Prides officiella beskyddare för andra året i rad.
"Helsinki Pride firar flera betydande bedrifter i år. Lagändringarna och den allmänna inställningen har inte förändrats av sig själv, utan är resultatet av målmedvetet arbete. Det här arbetet fortsätter. Det är en ära och glädje att vara beskyddare för evenemanget", säger Marin i pressmeddelandet.
Prideprogrammet hittas i sin helhet här.

ANDRA LÄSER