”Hallå, det är Jane” – underjordiskt nätverk hjälpte Chicagos kvinnor göra abort

"Är du gravid och behöver hjälp? Ring Jane." Mellan 1965 och 1973 syntes lappar med uppmaningen på anslagstavlor i Chicago. Samtidigt som en aktuell dokumentär skildrar den kvinnodrivna underjordiska abortservicen Jane Collective växer behovet av liknande organisationer åter i USA.

– Det är farligare i dag, säger Judith Arcana, en av flera "Janes" som greps av polis.

14.08.2022 08:00
Året var 1964 när en kompis hörde av sig till den 19-åriga collegestudenten Heather Booth med en känslig fråga. Hans syster var gravid, visste Heather någonstans i Chicago där hon kunde göra abort? Abort var olagligt i hela USA men systern förstod inte hur hon skulle kunna ta hand om ett barn och hotade att ta livet av sig.
– Det var inte en fråga jag direkt funderat på tidigare. Det var en mer oskyldig tid och inget man pratade mycket om. Men jag ville hjälpa min vän och hörde av mig till den medicinska grenen inom medborgarrättsrörelsen. Jag fick tag på den enastående T.R.M. Howard.
Doktor Howard – som kommit till Chicago från Mississippi efter att ha satts upp på en dödslista från Ku klux klan – tog 500 dollar (i dag runt 3 500 euro) för att göra ingreppet. Allt gick bra. Booth tänkte inte särskilt mycket på händelsen men efter ett tag började andra höra av sig i samma ärende.

ANDRA LÄSER