EU dröjer med nya sanktioner mot öst

Ytterligare sanktioner mot Ryssland är på gång från EU – men inte än. Först ska kryphål täppas till och fler länder manas att ansluta sig.

Demonstranter utanför EU-parlamentet i Bryssel på fredagen manar till mer stöd för Ukraina. Fler sanktioner får de ändå vänta på.
Wiktor Nummelin/TT
Lars Larsson/TT
HBL
25.03.2022 07:30 UPPDATERAD 25.03.2022 22:43
Ett långt och kritiskt gemensamt uttalande om kriget i Ukraina blev det formella resultatet när EU-ländernas stats- och regeringschefer diskuterade Rysslands krig i Ukraina under sitt toppmöte.
– Vi är enade, som européer och med våra transatlantiska partner, sade rådsordförande Charles Michel på presskonferensen efteråt på fredagskvällen.
Men några nya färdiga sanktioner blir det inte. I alla fall inte än.
– Vi fortsätter arbetet med att stänga kryphål och göra sanktionerna effektiva, för det finns direkta eller indirekta sätt att kringgå dem, sade Michel.
– Och vi är redo att ta ytterligare steg, i sinom tid.
Statsminister Sanna Marin (SDP) deltog i EU-toppmötet i Bryssel tillsammans med de andra ledarna för EU-länderna. Även USA:s president Joe Biden var på plats.
Inför mötet sades det att ett femte sanktionspaket är på gång men att det kan ta ännu lite tid att enas och att träffa rätt.
Efter mötet sade Marin enligt Helsingin Sanomat att EU-kommissionen ännu under helgen ska bearbeta förslag och att det finns en beredskap att gå vidare med sanktioner mycket fort.
Statsminister Magdalena Andersson (S) hälsar på USA:s president Joe Biden vid EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Dario Pignatelli/Europeiska rådet/TT

Energi elefanten i rummet

Temat för mötets andra dag var i hög grad energi och beroendet av rysk gas, olja och kol.
Kommissionen ska nu inom maj månad presentera en plan för hur EU ska kunna bli av med det beroendet. Det handlar bland annat om att länderna ska bygga på de egna gasdepåerna till 80 procent inför vintern och sedan öka graden.
Mötet drog ut på tiden eftersom länderna inte var eniga. Sanna Marin sade under tvådagarsmötet till finska medier att energin är den stora elefanten i rummet.
– Så länge vi köper rysk energi stöder vi Rysslands invasion av Ukraina, fortsatte Marin.
Prisökningen på energi oroar också och enligt Helsingin Sanomat är ett steg att utreda bland annat direkta stöd till konsumenter, skattelättnader och prisreglering. Marin sade enligt tidningen att även en finska regeringen är beredd att vidta åtgärder.
En del länder i Sydeuropa har förespråkat ett pristak på el.
"Själv ser jag att det finns skäl att granska alla metoder för att få ner energipriset. Därför dömer jag inte ut tanken att det skulle bli ett mycket kortvarigt pristak på energi, men effekterna måste utvärderas noga. Jag vill alltså inte utesluta någonting", sade Marin enligt Helsingin Sanomat.

EU-ledarna om Ukraina

Här är delar av det gemensamma uttalande i tio punkter om Rysslands krig i Ukraina som antogs av EU-ländernas stats- och regeringschefer natten mot fredagen:
"Rysslands aggressionskrig mot Ukraina bryter kraftigt mot internationell lag och orsakar enorma mängder av dödsfall och skador på civila. Rysslands riktar direkt attacker mot civilbefolkningen. De här krigsbrotten måste upphöra omedelbart. De ansvariga och deras medhjälpare måste ställas till svars".
"EU står fast vid Ukraina och dess folk och bekräftar Versailles-deklarationen (från toppmötet för två veckor sedan), erkänner Ukrainas europeiska strävan och europeiska val, så som det uttrycks i associeringsavtalet. EU kommer att fortsätta erbjuda samordnad politisk, ekonomisk, materiell och humanitär hjälp".
"EU manar alla länder att ansluta sig till sanktionerna (mot Ryssland och Belarus). Alla försök att kringgå sanktionerna eller hjälpa Ryssland på annat vis måste stoppas".
"EU är beslutsamt att ge stöd till Ukraina för dess omedelbara behov och, så fort Rysslands angrepp har slutat, till återuppbyggnaden av ett demokratiskt Ukraina. EU avser att utveckla en Ukraine Solidarity Trust Fund och inbjuder sina internationella partner att delta".
Källa: Europeiska rådet.

ANDRA LÄSER