Krönika: Brasiliens guldtåg tuffar på

Hur bra är Brasilien utan Neymar? Tillräckligt bra för att vinna VM? I varje fall tillräckligt bra för att vinna över Schweiz. Knappt men klart. 1-0 till Brasilien som tog sin nionde raka seger. I de nio matcherna har Brasilien gjort 28 mål framåt och släppt in två bollar bakåt. Det är siffror som också talar för en väldigt lång turnering för brassarnas del.

De brasilianska spelarna har anledning att fira just nu.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
28.11.2022 20:24
I täta matcher är det där extra lilla individuella kunnandet som kan fälla avgörandet. Det kunnandet har Neymar i sina bästa stunder. Han hade behövts mot Schweiz då alplandet länge höll brassarna på noll efter en defensivt sett oerhört fint insats. Brasilien passade, lirkade, sprang på djupet, sprang på kanterna men hade otroligt svårt att komma till avslut. En gång var bollen i mål men Vinicius jr:s mål underkändes för offside efter VAR-koll.
Framåt var det alltså lite trubbigt hos de femfaldiga världsmästarna. Richarlison såg ut den spelare han ofta ser ut som i Premier League. Rätt ofarlig. Vinicius jr hade det jobbigt mot Silvan Widmer. Mainzbacken var en av planens giganter. Raphinha fick inte de bollar han vill ha.
Men Brasiliens metodik räckte till tre poäng då laget sakta men säkert nötte ner schweizarna. Schweiz föll allt längre neråt och till slut höll det inte. Casemiro är inte känd som någon stor målskytt men projektilen som överlistade Yann Sommer var mer eller mindre fulländad.
Neymars vrist är samtalsämne nummer ett i Brasilien för tillfället.
Neymar fick några hårda smällar i premiären mot Serbien och vristskadan kastar en osäkerhetens skugga över fixstjärnans medverkan i VM. Skadan var oturlig men inte särskilt ovanlig. Neymar har en tendens att gå sönder tämligen lätt. 
2014 var Brasilien totalt beroende av Neymars kreativitet och då han saknades mot Tyskland föll Luis Felipe Scolaris lagbygge ihop på ett pinsamt sätt.
Brasilien 2022 känns både spetsigare och bredare än upplagan för åtta år sedan. Men visst saknas en kreatör som Neymar också i ett så bra lag som detta Brasilien är. Neymar må vara ojämn och lite bångstyrig men i sina bästa stunder är han en alldeles förträfflig fotbollsspelare.
Huruvida Neymar ännu kan spela i detta VM är osäkert. Först hette det att han skulle vara tillgänglig redan mot Schweiz men det var han ju inte. Det senaste från det brasilianska lägret vet att berätta att Neymar är tillbaka till åttondelsfinalsskedet. Återstår att se om det stämmer eller inte.
Brasilien säkrade avancemanget och kan med andra ord rotera runt i truppen på fredagen mot Kamerun. Neymar kommer givetvis inte att spela då men i en stundande åttondel hoppas tränare Tite att också storstjärnan kan spela.
Också utan Neymar känns Brasilien som mästarkandidat nummer ett. Formen är utmärkt, spelet ser väldigt stabilt ut och det ligger ett lugn över lagets spel. Och defensiven sitter som en smäck.
Tite har suttit på sin post i sex år och bara förlorat två tävlingsmatcher. Copa America-finalen mot Argentina och kvartsfinalen i VM 2018 mot Belgien. Tite har meddelat att han slutar i landslaget efter VM. Och mycket talar för att det blir ett lyckligt avsked.

ANDRA LÄSER