Chauvin döms för att ha orsakat Floyds död – skyldig på alla åtalspunkter

Juryn finner Derek Chauvin skyldig till att ha orsakat George Floyds död. Han befinns skyldig på alla tre åtalspunkter.Fallet i Minneapolis är det mest uppmärksammade när det gäller polisvåld i USA på årtionden.

Efter att juryn fann Derek Chauvin skyldig tog sig många amerikaner ut på gatorna för att fira. Här på Times Square i New York.
Rättegången mot den före detta polismannen Derek Chauvin, som hade sitt knä mot George Floyds hals i nio minuter och 29 sekunder innan Floyd dog, har pågått i två veckor och 44 vittnen har hörts.
Juryn, som bestått av sju kvinnor och fem män, överlade i totalt nio timmar innan man meddelade sitt beslut.
Chauvin stod åtalad på tre dråpliknande punkter som på engelska heter second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter.
Försvarsadvokat Eric Nelson och den åtalade Derek Chauvin vid rättegången.
Eftersom han dömts vara skyldig på alla tre punkterna riskerar han upp till 40 års fängelse. Derek Chauvin fördes ut ur rättssalen i handbojor. Han förs nu till häktet utan möjlighet att släppas mot borgen, där han får vänta tills exakta påföljden meddelas senare.
Advokaten som företräder George Floyds familj säger att domen är "en historisk vändpunkt".

Jublande människor

På tv-bilder i amerikanska medier syns jublande människor utanför domstolsbyggnaden i Minneapolis och på flera andra ställen i USA efter att domen avkunnats.
Flera amerikanska städer hade förberett sig för eventuella oroligheter i samband med att domen meddelas. I Minneapolis, där rättegången hållits, hade man satt upp taggtråd kring polisstationer och även kallat in den nationalgardet för att patrullera vissa delar av centrum.

Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.
Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.
Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i mer än nio minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.
Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.

"Den rätta"

USA:s president Joe Biden sade tidigare under dagen i ett uttalande att han gärna ser att juryn kommer fram till "rätt" slutsats, vilket han menade var att förklara Derek Chauvin skyldig.
– Jag ber för att domen är den rätta. Jag tycker att bevisen är överväldigande, det är min åsikt, sade Biden till en församlad presskår under tisdagen.
Han påpekade att han kände sig fri att tala öppet om sina åsikter eftersom juryn nu stängt in sig för att överlägga. Joe Biden ska ha pratat med Floyds familjemedlemmar som känner sig "pressade och oroliga".

"Uppenbart"

I sin slutplädering framförde åklagaren synpunkten att det var uppenbart att Chauvin genom övervåld orsakade Floyds död. Försvaret hävdade å sin sida att polisen följde reglerna vid ingripandet mot den svarte 46-årige mannen och förde fram andra teorier om dödsorsaken.
Ingripandet mot Floyd i maj i fjol filmades och hans död utlöste en våg av protester mot rasism och polisvåld över hela världen.
ANDRA LÄSER