Shell tror oljepriset fortsätter uppåt

Det är mer sannolikt att oljepriset fortsätter stiga än att det faller. Det tror i alla fall Ben van Beurden, koncernchef för Shell – en av de största energikoncernerna i världen.

Shell-chefen Ben van Beurden tror oljepriset fortsätter uppåt. Arkivbild
28.07.2022 17:07
– Efterfrågan har inte fullt ut återhämtat sig ännu och utbudet är definitivt begränsat, säger han.
Uttalandet görs samtidigt som Shell redovisat ett rekordresultat för andra kvartalet i rad, tack vare just höga olje- och gaspriser på världsmarknaden – ett resultat av en stökig energimarknad i skuggan av Ukrainakriget och de västliga sanktionerna mot Ryssland.
– Energimarknaden är tajt. Utbudet kommer att vara begränsat och priserna turbulenta inte bara under resten av året utan en bra bit in i nästa år också.
Det rekordhöga resultatet gör att Shell planerar en ny jätteutdelning i form av återköp av aktier för 6 miljarder dollar under tredje kvartalet, vilket hamnar ovanpå återköp för 8,5 miljarder dollar tidigare i år.
Beskedet om återköp ligger i linje med en trend i sektorn. Liknande utdelningar har även presenterats av norska Equinor, franska Total Energies och spanska Repsol i kvartalsrapporter med kraftiga vinstlyft.
Shells justerade nettovinst lyfte till 11,5 miljarder dollar i andra kvartalet, upp från 9,1 miljarder under årets första kvartal. Vinstlyftet var oväntat stort. Analytiker hade i snitt räknat med 11,2 miljarder dollar.
Shell-aktien lyfter med 3,2 procent efter rapporten.

Fakta | Kraftiga lyft för gas- och oljepriser

Världsmarknadspriset på råolja steg markant efter Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari i år. Ett terminskontrakt för leverans av brentolja har sedan dess kretsat en bra bit över 100 dollar per fat, med en topp nära 121 dollar per fat i början av juni.
I torsdagens handel stiger oljepriset med 1 procent till nästan 108 dollar per fat.
Priset på naturgas har lyft ännu mer, sedan Ryssland strypt leveranserna till EU. I torsdagens handel på råvarubörsen i Amsterdam ligger det på 205 euro per megawattimme efter en historisk topp tidigare i veckan på 228 euro – vilket kan jämföras med ett snittpris på omkring 15 euro per megawattimme under åren 2016-2020.
Källa: TT

ANDRA LÄSER