Don DeLillo: "Jag föreställde mig tomma gator"

Don DeLillo fick en vision av tomma gator och människor instängda i hemmet. Kultförfattarens nya roman Tystnaden förebådar pandemins katastrofstämningar, men här undersöker han en värld där all teknik kollapsar.

Don DeLillo är tillbaka med <i>Tystnaden</i>. "På vägen hem från en flygplats fick jag idén om en möjlig roman, som skulle starta med en flygtur och sluta med en kraschlandning. Jag är väldigt beroende av visuella bilder när jag arbetar, eller till och med före det att jag börjar arbeta. Jag började föreställa mig tomma gator i New York, och följde de idéerna", säger han.
Elin Swedenmark/TT
31.01.2021 08:01 UPPDATERAD 31.01.2021 20:14
"Cyberattacker, digitala intrång, biologiska stridsmedel. Mjältbrand, smittkoppor, patogena organismer". Don DeLillos senaste roman innehåller långa kataloger av katastrofer – som om det vore ett destillat av hans tidigare böcker. I hela sin karriär har han varit en uttolkare av det amerikanska samhällets skuggsidor, och ofta beskriven som närapå klärvoajant. Även den nya boken, som han skrev färdigt före coronapandemin, förebådar världens undantagstillstånd.

ANDRA LÄSER