Blir det laudatur i modersmål, Torsten?

Efter lite tekniska problem med kompatibiliteten, då hans Mac inte genast kunde läsa in provsystemet Abitti, hittade HBL:s Torsten Fagerholm två lagom krävande frågor att svara på. Han är nöjd med sina prestationer i den första delen av modersmålsprovet, som handlade om textförståelse. – Det skilde sig inte mycket från det jag gör i mitt dagliga jobb, säger han.

Torsten Fagerholm har klarat av den första delen av modersmålsprovet och är helt nöjd med de två texter han skrev under förmiddagens tre provtimmar.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
12.09.2022 18:00

1. Hur känns det nu, ett par timmar efter första studentprovet?

– Jag hann bli lite nervös på söndag kväll, när en kollega berättade att man inte får svamla på enligt eget huvud i den här första delen av modersmålsprovet, utan att man måste följa vissa analysmodeller. Jag var ju noll förberedd, så några modeller för diktanalys känner jag inte till. Men sen gick det ändå helt bra, tycker jag, när hårdvaran väl fungerade kopplades mjukvaran – hjärnan – på automatiskt och det var bara att sätta i gång och skriva. Jag fick aldrig blackout. Nu tar jag en promenad på Drumsö strand och vädrar de små grå efter provet.

2. Vilka frågor valde du?

– Man ska besvara två av fyra frågor. Jag hade tur, för det fanns två rubriker som passade mig precis. Först analyserade jag två tidningsartiklar om spjutkastning, den ena från 1920 och den andra från 2021. Även om jag undviker att skriva om sport är nyhetsvinkeln ändå mycket bekant. I den historiska texten handlade det om OS-guld och stora framgångar, Finland segrade på bred front, medan den färska texten var nästan tragikomisk, då idrottarna förklarade uteblivna bedrifter med fysiken som inte höll.
Provet i modersmål: Läsförståelse. Studentskrivningarna hösten 2022
– Den andra frågan gick ut på att analysera ett utdrag ut John Steinbecks roman Vredens druvor. Man skulle beskriva vilken slags samhällsbild boken ger, så jag skrev en marxistisk analys av texten. Det var en intressant uppgift, jag kände mig nog lite som på min mammas gata, det var inte långt ifrån det jag skriver i mina texter i HBL varje dag.

3. Kommer du att få din revansch, förbyts Eximia mot ett Laudatur den här gången?

– Det är för tidigt att säga det ännu, det här var bara första delen av modersmålsprovet. Den andra delen, skrivkompetens, hålls nästa veckas fredag. Men jag tycker att jag kunde svara på frågorna och känner att jag åtminstone inte ännu har sumpat mina chanser.

4. Hade du med dig en matsäck, precis som abiturienterna? 

– Jo, jag hade en diger matsäck, men jag hann inte äta speciellt mycket. Jag var klar redan strax efter 12. Jag hade packat med skärgårdslimpa med hummus, cashewnötter, torkade tranbär, mörk choklad och tuggummi. Jag dricker sällan kaffe, utan jag behöver tugga tuggummi för att komma i gång med skrivandet.

5. På fredag är det dags för provet i engelska. Tänker du ändra taktik och förbereda dig inför det?

– Nej, det gör jag nog inte. Jag läser redan nu många engelska texter i min vardag, så jag tror att det räcker.

ANDRA LÄSER