Allvarlig virussjukdom tog sig in i Fifax fiskodling

Den allvarliga fisksjukdomen IHN sätter käppar i hjulen för åländska Fifax, som jagar ett genombrott inom landbaserad fiskodling. 

Det här är det andra bakslaget inom loppet av ett år för Fifax, som vill röja mark inom landbaserad fiskodling. 
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
22.06.2022 14:15 UPPDATERAD 22.06.2022 14:57
Åländska Fifax tvingas skjuta upp sina produktionsmål efter att regnbågsforeller från företagets anläggning på Eckerö konstaterats smittade med IHN-viruset. Det meddelar bolaget på onsdagen. 
IHN är en allvarlig fisksjukdom som orsakar vävnadsdöd i fiskens blodbildande organ. Smittan upptäcktes senast på Åland i fjol, i odlingar till havs. Den påträffades för första gången i Finland vintern 2017-18. Den gången ledde fynden till att en stor mängd fiskar avlivades och att odlingsanläggningar sanerades. 
Viruset påträffades i samband med en rutinmässig kontroll, säger Fifax vd Samppa Ruohtula. Bolaget sänder med jämna mellanrum in prover till myndigheterna för kontroll, och den här gången hade man orsak att misstänka att en del av fiskarna hade drabbats av en sjukdom. 
– En viss dödlighet måste man vänta sig, men i det här fallet hade vi en grupp fiskar som inte såg ut att må bra.
Ruohtula har precis nåtts av testsvaren när HBL når honom. I det här skedet vill han inte spekulera om varifrån viruset kan ha kommit eller vilka saneringsåtgärder som kommer att krävas. IHN-viruset ska bekämpas enligt lag, och Fifax kommer att utreda saken tillsammans med myndigheterna, säger han. 
– I grund och botten är vår anläggning väl skyddad, i och med att det är ett slutet system. Vi har strikta hygienföreskrifter och filtrerar vattnet vi tar in från havet innan det används. Men nu har viruset trots det slunkit in, säger Ruohtula. 

Jagar genombrott

Fifax är ett relativt ungt företag som försöker kommersialisera landbaserad fiskodling. Det är tekniskt sett mer krävande än odling till havs, men mer skonsamt för miljön. Till följd avav virusförekomsten tvingas man skjuta på tidtabellen. 
Det tidigare målet var att uppnå full produktionskapacitet under 2022, men bolaget flaggar i sitt pressmeddelande för att det inte kommer att lyckas. Fifax kommer att meddela om de uppdaterade förväntningarna i ett senare skede. 
Det här är det andra tunga bakslaget inom loppet av ett år för företaget. En natt i maj 2021 tog syret i syrecisternen slut, vilket ledde till att 40 procent av fiskarna i bassängerna dog.

Hur är det att drabbas av ytterligare en motgång?

– Inte är det trevligt. Vi står på en god grund, och därför är det tråkigt att snubbla igen. Men först ska vi utreda saken. På det stora hela är vi på rätt väg, säger Ruohtula. 

ANDRA LÄSER