Belgien testar "svenskt" Finland inför EM

Belgien laddar inför fotbolls-EM mot svensktränade Finland – med en chefstränare som är full av beundran.

Chefstränaren Hans Backe.
– Det här är Belgiens troligen bästa generation genom tiderna, säger Hans Backe.
Den svenske tränarveteranen har haft en tuff början på sin tid som finländsk chefstränare. Onsdagens möte med världstvåan Belgien kan mycket väl leda till femte raka förlusten.
Fast det kvittar.
– När man får chansen att möta de bästa så ska man göra det. De förlorade matcherna och rankningen spelar ingen roll för mig. Det viktigaste är VM-kvalet i höst, säger Backe i en fåtölj på det finländska spelarhotellet utanför Bryssel.
Finland har med Backe i rodret inte bara förlorat sina samtliga matcher i år utan också utgått mållös från dem alla. Mot Belgien kan det också bli svårt att skapa målchanser, åtminstone i början då värdarna rycker fram. Vad Finland skapar lär komma från Roman Eremenko.
– Han är en av nycklarna, säger Backe kort.
– Teknisk skicklighet, löpstyrka. Han passar vårt rätlinjiga spel utmärkt.
Finlands träningar på Roi Baudouin-stadion kvällen innan matchen visade för Backe att laget sedan förlusterna mot Polen och Norge i mars redan lärt sig en hel del.
– Spelarna förstår relativt bra vad vi vill göra, hur vi ska spela. Nu måste vi helt enkelt göra det mot dessa högklassiga lag.

Smakprov på Norden

Att Belgien möter Finland och sedan Norge (på söndag) i sina sista träningsmatcher inför EM är ingen slump.
– De har Sverige och Irland i gruppen och vill nog se hur det är att spela mot skandinaviska lag, säger Backe, som försökt ge sitt Finland en "svensk touch" över försvarsspelet.
Belgien har haft skadeproblem inför EM och kastade på tisdagen in Genk-backen Christian Kabasele, 25, som siste man i truppen.
Offensivt ser det friskare ut. Och de belgiska mittfältsstjärnorna får Backe att låta lyrisk.
– Jag har alltid älskat Kevin De Bruyne, han växer hela tiden. Och när Eden Hazard har en bra dag är han nästan ostoppbar. Och så som Yannick Carrasco har spelat på sistone med Atlético Madrid är absolut fantastiskt, säger Hans Backe.

ANDRA LÄSER