Låt dig förundras – då mår du bättre och blir friskare

Det finns ett enkelt, nästan gratis och ganska okänt sätt att förbättra sin hälsa på. Du kanske redan vänder det utan att tänka på det, eller ens veta om dess effekt? När vi mår bra, förundras, gläds, känner stolthet och förnöjsamhet – då förbättras också vårt immunförsvar!

Utnyttja påskledigheten – ge dig ut och njut av naturen.
03.04.2021 09:43
Detta läkande sätt är att känna förundran. Förundran, glädje, stolthet och förnöjsamhet är alla känslor som har en bevisad sänkande effekt på proinflammatoriska cytokiner i kroppen. Dessa cytokiner produceras av immunförsvaret och utsöndras vid skada, när vi är stressade eller håller på att bli sjuka. Då aktiveras delar av immunförsvaret och cytokinerna skickar signaler till hjärnan – och vi reagerar med att känna oss trötta, hängiga och kanske febriga. Halterna av dessa proinflammatoriska cytokiner är också förhöjda hos de som är deprimerade.
När vi verkligen känner förundran så sänks halten av dessa cytokiner – förundran hjälper oss att bli friskare och må bättre, helt enkelt.
När vi upplever svindlande natur, stor konst, musik och djupa andliga upplevelser så är det avstressande och läkande. Det dämpar ångest och svetsar oss samman och effekten är omedelbar.

ANDRA LÄSER