Protester planeras efter val i Georgien – bägge sidor hävdar seger

Regeringspartiet Georgisk dröm har enligt preliminära siffror ledningen efter lördagens val i Georgien.Oppositionen motsätter sig resultatet och säger att protester planeras.

Både regerande partiet eller oppositionen hävdar att de vunnit det georgiska valet, och oppositionen manar nu till protester.
Landets valkommission uppger att utifrån resultat från mer än 72 procent av rösterna räknade får Georgisk dröm 48,5 procent av rösterna, följt av utmanaren Förenade nationella rörelsen (UNM) på 45.
– Vi kommer inte att acceptera det här resultatet och uppmanar folk att komma till Rustaveliavenyn (i huvudstaden Tiblisi), säger Nika Melia från oppositionspartiet UNM.
Opinionsundersökningar har förutsett en mycket jämn kamp mellan de två partierna, och båda har redan hävdat seger.
Georgisk dröms ledare Bidzina Ivanishvili har förkunnat att hans parti "vann valet för tredje gången i rad". Oppositionsledaren och tidigare presidenten Mikhail Saakasjvili, för närvarande i självvald i exil i Ukraina, kontrade med att "oppositionspartierna tog en triumfatorisk seger".
På grund av Georgiens komplexa vallagar kan det dröja fram tills slutet av november innan landet får en ny regering.
Artikeln har uppdaterats

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien, och är till ytan ungefär dubbelt så stort som Jämtland.
Georgien, mellan 1936 och 1991 en del av Sovjetunionen, har omkring 4,5 miljoner invånare.
Från 1992 leddes det självständiga Georgien av den förre sovjetiske utrikesministern Eduard Sjevardnadze, som störtades 2003 i en fredlig folkresning, "Rosenrevolutionen".
Året därpå tillträdde Mikhail Saakasjvili som landets president och satt kvar på posten till 2012.
Källa: UI/Landguiden

ANDRA LÄSER