Kan techjättarnas segertåg fortsätta? I dag redovisar fyra av fem Faang-bolag sina siffror

Många tusen miljarder dollar står på spel när det nu är dags för några av världens högst värderade bolag att redovisa sina siffror.– Det har varit en överhettning, aktierna har dragit i väg för mycket, säger Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye.

Ikväll är det dags för fyra av fem Faang-bolag att komma med sina kvartalsrapporter: Google, Facebook, Apple och Amazon. Arkivbild.
29.10.2020 07:18 UPPDATERAD 29.10.2020 07:19
I kväll är det dags för fyra av de fem Faang-bolagen att komma med sina kvartalsrapporter: Google, Facebook, Apple och Amazon. Marknadens förväntningar är höga – men kanske inte lika höga som de har varit.
– I slutet av juli tyckte jag att Faang-aktierna var något överhettade. Och nu står alla utom Apple något lägre än i slutet av juli efter en viss nedgång från toppen i början av september, säger Tomas Otterbeck.
Men en sak är ändå säker: bolagen har blivit coronavinnare, eller som amerikanska Forbes uttrycker det: blivit kärnan i stanna hemma-ekonomin. Och vissa analytiker tror att Faang-aktierna kan rusa ytterligare 20 till 25 procent inom en snar framtid.
Investerarna är fortfarande intresserade av techbolag, som har haft ett väldigt starkt momentum i en tid när de digitala affärsmodellerna gynnats, enligt Otterbeck.
– Det sker en korrektion nedåt nu, vilket kan vara positivt i ett längre perspektiv.

"Bubbla"

Men trots det återkommer varningarna om att teknikbolagens framgångar skapar en bubbla, exempelvis från den amerikanska investeraren David Einhorn.
– Det är skillnad på bubbla och överhettning. Det har uppenbart varit en överhettning, aktier med starkt momentum, som Faang, har dragit i väg för mycket och är värderingsmässigt på höga nivåer, säger Tomas Otterbeck.
Han fortsätter:
– Men i de stora bolagen känner jag mig mindre orolig för att de inte ska kunna växa in i sina värderingar, jämfört med mindre techbolag, som också flugit iväg i den otroliga haussen.

Höga värderingar

I ett mer kortsiktigt perspektiv, kanske ett år, tror Otterbeck att aktierna har "lite väl höga värderingar". Samtidigt tror han att den här typen av bolag är väldigt bra positionerade för framtiden.
– Det som talar emot dem är snarare politiker, säger Tomas Otterbeck.
Det Faang-bolag som har presterat sämst på börsen i år är Alphabet, moderbolag till Google och därmed g:et i förkortningen. Bolaget fick det hett om öronen när det amerikanska justitiedepartementet lämnade in en stämningsansökan för brott mot konkurrensreglerna för någon vecka sedan.
Men stämningen behöver inte innebära tack och godnatt för bolaget, delvis eftersom den juridiska processen väntas ta flera år.
– Det som kan ske – om moderbolaget tvingas delas upp i olika delar – kan snarare vara positivt. En uppstyckning skulle tydliggöra de stora värden som finns i dotterbolagen, exempelvis Youtube. Många som tittar på värderingar skulle säga att Google är billigast av de stora techbolagen, säger Tomas Otterbeck.

Politisk inblandning

Tillsammans med Facebook gynnas Google av en snabbare återhämtning än väntat på annonsmarknaden under årets tredje kvartal, skriver CNBC .
Men båda bolagen tyngs av politisk inblandning och utredningar om bland annat brott mot konkurrenslagar.
– Facebook handlas sannolikt med en viss rabatt på grund av den politiska risken, konstaterar Tomas Otterbeck.
Motsatsen är Amazon, som gått bäst på börsen i Faang-skaran i år. Där har både kärnverksamheten och molntjänsten imponerat.
– Tillsammans med Microsoft har Amazon överträffat förväntningarna gällande molntjänster. Microsofts rapport visar att deras molntjänst växte helt galet mycket, med tanke på hur stora de redan är. Jag tror att även Amazon kan överträffa prognosen vad gäller molntjänsten, säger Tomas Otterbeck.

Avgifts-bråk

Efter att tidigare i år ha hindrats av nedstängda fabriker i Kina har Apple återhämtat sig snabbt, och gått nästan lika bra som Amazon.
– Vi kommer säkert att få se ännu en starkt rapport. Apple har vad man kallar för “pricing power”, vilket innebär att man kan öka priserna utan att försäljningen minskar. Det är bara de främsta företagen som kan göra det och är en stor styrka.
Ett orosmoln är dock bråket kring den avgift som Apple tar ut för köp och prenumerationer i App Store. Fortnite-skaparen Epic Games och svenska Spotify är två bolag som offentligt protesterat mot Apple.
– Detta räknar jag med kommer att få varaktiga effekter. Apple kommer säkerligen kämpa för att dra ut på rättegångsprocesserna så länge som möjligt. Men jag tror varumärket kan ta stryk i det längre perspektivet, säger Tomas Otterbeck.

Faangbolagen i siffror

Faang är en förkortning för några av de största amerikanska techbolagen: Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Alphabet (före detta Google). Tillsammans utgör de drygt 17 procent av New York-börsens breda index S&P 500.
Facebook, Apple, Amazon och Alphabet kommer alla med sina rapporter samtidigt, runt klockan 22 på torsdag finsk tid.
Alphabet (Google)
Börsvärde: 1 040 miljarder dollar
Kursutveckling sedan årsskiftet: + 10,2% (A-aktien)
Kursutveckling senaste fem åren: + 105% (A-aktien)
Omsättning förra kvartalet: 38,3 miljarder dollar.
Apple
Börsvärde: 1 950 miljarder dollar
Kursutveckling sedan årsskiftet: + 48%
Kursutveckling senaste fem åren: + 270%
Omsättning förra kvartalet: 59,7 miljarder dollar
Facebook
Börsvärde: 767 miljarder dollar
Kursutveckling sedan årsskiftet: + 32%
Kursutveckling senaste fem åren: + 172%
Omsättning förra kvartalet: 18,7 miljarder dollar
Amazon
Börsvärde: 1 590 miljarder dollar
Kursutveckling sedan årsskiftet: + 67%
Kursutveckling senaste fem åren: + 405%
Omsättning förra kvartalet: 88,9 miljarder dollar

ANDRA LÄSER