Danska undran: Hur kan den vara kontroversiell?

Sju av tretton lagkaptener har sagt att de vill spela med "One Love"-bindeln i VM. Nu blir det ingen. – Jag kan inte se hur budskapet kan vara kontroversiellt, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand inför matchen mot Tunisien.

Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand förstår inte varför Fifa förbjuder "One Love"-bindeln i VM.
TT
21.11.2022 20:30 UPPDATERAD 22.11.2022 07:32
Belgien, Tyskland, England, Nederländerna, Wales, Schweiz och Danmark.
Lagens lagkaptener var överens om en sak.
De ville bära "One Love"-bindeln – som förutom texten pryds av ett flerfärgat hjärta och siffran ett – under VM-slutspelet i Qatar, för att visa vad de tycker om värdlandets bristande mänskliga rättigheter och för att stötta hbtq-rörelsen.

"Inte möjligt"

Men priset att bära bindeln är högt; spelarna kan komma att varnas och förbunden bötfällas av det internationella fotbollsförbundet Fifa.
– Tänk att gå ut på planen och ha ett gult kort direkt – det är inte möjligt, säger förbundskapten Kasper Hjulmand inför tisdagens VM-start mot Tunisien.
Något beslut var dock inte taget i samband med presskonferensen i Doha.
Men det dröjde inte särskilt länge innan Fifa fick sin vilja igenom. Kort efter danskarnas träff med medierna kom beskedet att VM-lagen inte vågar bära bindeln, på grund av risken för sportsliga straff.
Dessförinnan hade 50-årige Hjulmand förklarat att han har svårt att förstå Fifas inställning till budskapet och varför förbundet valt att förbjuda användandet av kaptensbindeln.
– Jag kan inte se hur budskapet kan vara så kontroversiellt, säger han.
– Vi har redan spelat med den, det här är inget nytt till VM utan det är något vi har använt tidigare och då i Uefa-matcher. Jag kan inte se problemet i att använda den.

Fortfarande bakom stornationerna

Vid sidan av Danmarks ställning mot bristande mänskliga rättigheter i Qatar, är laget på plats för att spela fotboll.
Förbundets vd Jakob Jensen var tidigare ute och sade att de kan vinna VM.
Riktigt så långt vill inte Kasper Hjulmand sträcka sig.
– Jag tror inte man ser oss som några av turneringens största favoriter. Vi har fortfarande ett avstånd till de största nationerna, men vi har visat tidigare att vi kan slå dem, om vi spelar bra och når vårt bästa, säger han.
– Men vi tar en match i taget. Nu är det Tunisien som gäller och sedan fokuserar vi på nästa. Det är så vi tar oss an VM.
Danmark inleder mot Tunisien på tisdagen och sedan väntar Frankrike den 26 november och gruppspelet avslutas mot Australien fyra dagar senare.

ANDRA LÄSER