Pappersstrejken drabbar också svenska veckotidningar – Allas trycks på dyrare papper

Nu börjar den långvariga pappersstrejken få konkreta följder. Det råder akut pappersbrist i hela Europa. Speciellt tidningspapper av normal kvalitet är slut i många tryckerier. Det här drabbar svenska veckotidningar, som nu trycks på annorlunda och dyrare papper.

Allas veckotidning och de tre andra familjetidningarna Allers, Året Runt och Hemmets veckotidning informerar sina läsare om pappersbristen med en liten notis på ingångsuppslaget.
Veckomagasinen är inte längre lika glansiga som förr, eller så saknas vissa titlar helt i tidningshyllan.
Vid Akademiska bokhandeln i Helsingfors centrum ingår exempelvis inte Sköna hem och Damernas värld i utbudet för tillfället. De upplagor som trycks säljs i Sverige.
Aller Media, som bland annat ger ut veckotidningarna Allas, Allers, Hemmets veckotidning och Året Runt, har brist på tidningspapper. Det beror på UPM:s pappersstrejk i Finland.
I samtliga tidningar meddelar redaktionsledningen att det råder akut pappersbrist i hela Europa och att det innebär att koncernen är tvungen att trycka sina veckotidningar på annat papper än vanligt.
"Så om du får en tidning som känns eller ser lite annorlunda ut mot normalt hoppas vi att du har förståelse för situationen", skriver tf editionschefen Malin Gavelin i påsknumret av Allas.
Också svenska veckotidningar drabbas av Pappersförbundets strejk vid UPM.
Tidningen ser onekligen blekare ut än vanligt, som om trycksvärtan inte kom till sin rätt på den annorlunda papperskvaliteten.

Extra utgifter

Christer Waldt, som är tryck- och distributionschef för Aller Media Sverige, säger att UPM:s strejk står tidningskoncernen dyrt.
– Vi har tidigare köpt stora mängder tidningspapper av UPM. Nu har vi varit tvungna att köpa in papper från många olika pappersbruk runtom i Europa, för det finns inte en aktör som kan ersätta UPM, säger Christer Waldt.
Aller Media ger sammanlagt ut arton veckotidningar och magasin. De trycks nu på ett brokigt urval papper av varierande kvalitet.
– Vi har inte alltid tryckt våra tidningar på sämre papper, ibland har vi också valt en bättre papperskvalitet en normalt. Vi har varit tvungna att ta till nödlösningar, men hittills har vi kunnat trycka den mängd tidningar som vi har önskat, så vi har ändå klarat oss bättre än andra publikationer, säger Waldt.

Dyrare veckotidningar?

Strejken syns framför allt i större utgifter för tidningskoncernen, som nu får betala dyrt för att köpa in papper via olika kanaler.
– Hittills har vi själva stått för prisskillnaden på det dyrare pappret. Men om strejken blir långvarig blir vi kanske tvungna att höja prenumerations- och lösnummerspriserna. Det beslutet har vi dock inte fattat än, det återkommer vi till efter sommaren, om det fortfarande är aktuellt då, säger Christer Waldt.

ANDRA LÄSER